Bănci și Asigurări

Nemţii se reorientează reticenţi spre bursele de acţiuni pentru că depozitele bancare le oferă doar câştiguri minime

Nemţii se reorientează reticenţi spre bursele de...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.04.2019, 00:00 254

Nemţii cu economii, oameni în mod tradiţional conservatori, apelează în număr tot mai mare la o modalitate de a obţine profit pe care o privesc cu ambivalenţă, scrie Financial Times.

Este vorba de bursele de acţiuni. Acest lucru îl observă foarte clar Mario Münk şi colegii săi de la Berliner Volksbank. Celor care caută siguranţa unui depozit bancar de economii, Münk le dă un răspuns descurajator: 0,001% este dobânda pe care ar primi-o.

Depozitele sunt vehiculele de investiţii preferate de generaţii de nemţi. „Pe vremuri, îţi puteai pune banii într-un cont de economii şi la sfârşitul anului dobânda era suficientă pentru a putea cumpăra cadouri de Crăciun familiei.

Astăzi, nu este suficientă nici măcar pentru plata taxei de parcare“, explică Münk.

El este şeful centrului financiar al Volksbank de pe Kurfürstendamm, o stradă comercială din partea de vest a capitalei germane.

„Dispoziţia de a investi în acţiuni este mai mare ca în trecut. Oamenii devin treptat mai curajoşi“, mai spune Münk.

Impresia sa este confirmată de datele Deutsches Aktieninstitut, un grup de lobby reprezentând companiile listate la bursă, bănci şi pieţe de acţiuni.

Cel mai recent sondaj arată că numărul acţionarilor din Germania a crescut la 10,3 milioane anul trecut, cel mai ridicat nivel din 2007.

Faţă de minimul postcriză de 8,4 milioane de persoane atins în 2010, numărul nemţilor care fie deţin acţiuni în mod direct, fie investesc în fonduri de acţiuni, a crescut cu peste 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO