Bănci și Asigurări

Nemţii de la Schwabisch Hall ies din acţionariatul Raiffeisen Banca pentru Locuinţe

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

26.08.2015, 00:05 688

Raiffeisen Bank, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a semnat un acord cu banca germană de economisire-creditare Schwabisch Hall pentru preluarea participaţiei de 33,3% pe care nemţii o deţin la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, una dintre cele două bănci locale specializate pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ.

„Raiffeisen Bank România şi Schwabisch Hall au ajuns la un acord privind preluarea de către Raiffeisen Bank a acţiunilor pe care compania germană le deţine la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Tranzacţia a fost deja aprobată de Consiliul Concurenţei şi mai aşteapta aprobarea Băncii Naţionale“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank România va ajunge astfel să controleze 66,6% din acţiunile băncii de economisire-creditare, restul pachetului de acţiuni fiind deţinut de Raiffeisen Baus­par­kasse din Austria. Schwabisch Hall este cea mai mare instituţie de economisire-creditare din Germania, cu o istorie de peste 80 de ani pe aceas­tă nişă.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a fost înfiinţată în 2004, fiind prima bancă de economisire-creditare de pe piaţa locală, iar la finalul anului trecut ajunsese la active de o ju­mătate de miliard de lei. Banca a fost condusă iniţial de Ionuţ Cos­tea, fost secretar de stat în Minis­terul Finanţelor şi cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană.

Conducerea băncii a fost asigurată ulterior de Andrei Stamatian, actualul prim-vicepreşedinte al CEC Bank, iar în prezent Raiffeisen Locuinţe este condusă din poziţia de director general de Aurelia Cionga.

Valoarea creditelor noi acordate de bancă în 2014 a fost de 35 milioane de lei, în creştere cu 31% comparativ cu 2013. Banca administra la sfârşitul anului 2014 contractele de economisire-creditare pentru 217.000 de clienţi, în creştere cu peste 10% faţă de 2013, iar valoarea contractelor semnate de clienţi a ajuns la 3,2 miliarde de lei. Valoarea totală a depunerilor a fost cu 34% mai mare comparativ cu 2013, soldul total aferent contractelor de economisire-creditare atingând cifra de 451 milioane de lei.

Sistemul de economisire-creditare presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă, sub media pieţei la creditele standard. Şi dobânzile oferite sunt sub cele la depozitele standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO