Bănci și Asigurări

Negocierile pentru Banca Agricola sunt pe final

03.10.2000, 00:00 29



Negocierile pentru privatizarea Bancii Agricole cu consortiul format din Fondul Romano-American de Investitii, Rabo International Advisory Services (filiala de management a Rabobank Olanda) si Fondul de investitii Regent Pacific s-ar putea finaliza pana la sfarsitul lui octombrie, acestea fiind practic pe ultima suta de metri, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar presedintele bancii Agricole, Eugen Radulescu.

"Pe principii ne-am inteles. Practic au ramas de discutat doar detalii si aici as mentiona, de exemplu, care este valoarea totala a activelor fixe care raman in portofoliul bancii, in ce conditii se va face emisiunea de titluri de stat necesara recapitalizarii, precum si alte detalii tehnice", mai spune Radulescu.

El a adaugat ca recapitalizarea bancii reprezinta o certitudine si aceasta va avea loc pana la semnarea contractului de privatizare.

Recent, ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, afirma ca recapitalizarea Bancii Agricole se va face prin emisiuni de bonuri de tezaur, cu scadenta la trei luni. El preciza ca aceasta modalitate de capitalizare a bancii este acceptata si de Fondul Monetar International.

Comisia economica si cea pentru buget, finante, banci din Senat a adresat saptamana trecuta premierului Mugur Isarescu o scrisoare prin care solicita acestuia sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea situatiei bancii, in interesul actual, dar mai ales in cel viitor al tarii".

In aceasta scrisoare se mentioneaza printre altele si rezultatele procesului de restructurare demarat de Banca Agricola la sfarsitul anului 1999.

"Numarul de personal este cu aproape 50% mai mic decat era la sfarsitul lui 1999, costurile de functionare s-au redus substantial si, in plus, costurile salariale reprezinta mai putin de o treime din cat erau in iulie 1999", se precizeaza in scrisoare.

Consortiul cu care se negociaza a depus la 8 septembrie, la FPS, o oferta pentru preluarea pachetului majoritar al Bancii Agricole.

In ultima perioada, mediile finaciare au estimat la 150 milioane de dolari valoarea necesara capitalizarii bancii, in timp ce cheltuielile necesare pentru lichidarea Bancii Agricole sunt estimate la 300 milioane de dolari.

Raportul de audit intocmit de KPMG, in conformitate cu standardele internationale, arata ca Banca Agricola avea, la sfarsitul anului trecut, pierderi in valoare de 60 de milioane de dolari.

Consultantul de privatizare este consortiul format din banca de investitii Lazard Freres, Raiffeisen Investment AG si Casa de Avocatura Musat si Asociatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO