Bănci și Asigurări

Negocierea cu banca sau impreviziunea, singurele soluţii pentru cei 51.000 de clienţi cu credite în franci după declararea neconstituţionalităţii conversiei

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituţională de judecătorii Curţii Constituţionale, astfel că singura soluţie pentru debitorii în franci pentru reducerea poverii creditului rămâne negocierea directă cu banca sau invocarea în instanţă a prinicipiului impreviziunii.

Decizia de neconstituţionalitate a fost votată în unanimitate şi a fost motivată de faptul că legea adoptată de Camera Deputaţilor este substanţial diferită de forma votată în Senat.

„Curtea a reţinut că le­gea a fost adoptată cu în­călcarea principiului bi­ca­meralismului. Astfel, legea adoptată de Came­ra Deputaţilor se înde­păr­tează în mod substan­ţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiec­ti­ve­le urmărite de iniţiativa legislativă, prin mo­difi­că­rile aduse, Ca­mera de­ci­zio­nală regle­men­tând dis­poziţii care nu au fost nici­odată şi în nicio formă puse în dez­baterea Sena­tu­lui. Aces­te modifi­cări sunt semni­fi­cative, de substan­ţă, şi pri­vesc lipsa acor­dului de vo­inţă în ceea ce priveşte opera­ţiu­ni­le de conversie a con­trac­telor de credit şi reali­za­rea conversiei la cursul de schimb franc elve­ţian/leu valabil la data încheierii contrac­tu­lui de cre­dit, iar nu la data conversiei“, a trans­mis Curtea Constituţională.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.