Bănci și Asigurări

Ne mentinem pe locul cinci in UE la cresterea inflatiei

15.08.2008, 20:30 18

Romania ocupa pozitia a cincea in UE in functie de ritmul de crestere a inflatiei in luna iulie, de 9,1%, valori mai mari fiind consemnate in Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat.
Preturile de consum din Romania au crescut in iulie cu 0,7% comparativ cu luna precedenta, informeaza biroul european de statistica.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cresterea preturilor de consum s-a accelerat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
La nivelul UE, cea mai ridicata inflatie a fost inregistrata in Letonia (15,5%), urmata de Bulgaria (14,4%), Lituania (12,4%) si Estonia (11,2%). Cel mai redus nivel al inflatiei a fost inregistrat in Olanda (3%), urmata de Portugalia (3,1%) si Germania (3,5%). Rata anuala a inflatiei in UE a crescut de la 4,3% in luna iunie la 4,4% in iulie. In iulie 2007, rata anuala a inflatiei a fost de 2%. Inflatia din zona euro s-a mentinut la nivelul de 4% in iulie 2008, peste dublul nivelului de 1,8% inregistrat in aceeasi luna din 2007.
Cele mai mari rate anuale ale avansului preturilor s-au inregistrat la transporturi (7,2%), alimente si locuinte (ambele au crescut cu 6,7%), in timp ce in comunicatii (-2,2%), imbracaminte (-0,5%) si recreare si cultura (-0,2%) s-au consemnat cele mai bune evolutii.
Rata medie a inflatiei anuale in zona euro a fost estimata preliminar, pentru luna iulie, la 4,1%, peste dublu fata de tinta de maxim 2% stabilita de Banca Centrala Europeana.
La calculul inflatiei din statele membre, Eurostat foloseste indici armonizati ai preturilor de consum, care permit compararea la nivel international a evolutiei preturilor.
Rata anuala a inflatiei masoara schimbarile pretului intre luna curenta si perioada similara a anului precedent. Aceasta modalitate de masurare este influentata de schimbarile recente de pret, dar poate fi influentata de efectele exceptionale aferente fiecarei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO