Bănci și Asigurări

Mureşan, Leumi: Creditele de consum vor fi afectate de noile reguli, limitarea maturităţii fiind o frână clară

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.09.2011, 17:48 452

Măsurile propuse au un caracter restrictiv pentru creditarea în valută şi nicidecum de impulsionare a creditării în lei, piaţa creditelor de consum urmând să fie afectată serios, în timp ce impactul pe piaţa imobiliară nu va fi semnificativ, consideră Iuliu Mureşan, vicepreşedinte responsabil de ma­nagementul ris­cu­lui la Bank Leumi.

BNR a decis să restricţioneze împrumuturile de retail, stabilind un avans de 30% pentru finanţările ipotecare în euro şi limitând creditul de consum la cel mult cinci ani. Proiectul este în dezbatere publică până în 20 septembrie.

"Schimbările aduse de noul regulament BNR pe partea de credite ipotecare nu cred că va influenţa semnificativ piaţa imobiliară având în vedere că blocajul imobiliar este dat de incertitudinea din piaţă, chiar în contextul actual de relativă stabilizare a preţurilor. În ultima perioadă, produsul <motor> pe imobiliare a fost programul "Prima Casă" şi, oricum, pe creditele ipotecare clasice majoritatea băncilor au finanţat în ultima perioadă cel mult 70% din valoarea de tranzacţionare", a declarat Mureşan pentru ZF.

Mureşan a amintit că economia românească este în mare parte euroizată (tranzacţiile imobiliare şi achiziţiile de maşini se realizează în euro, abonamentele de telefonie sunt exprimate în euro), însă există totuşi un diferenţial considerabil de dobândă între lei şi euro, ceea ce determineă o cerere mai mare pentru creditele în euro.

Creditele de consum, cele mai afectate

Mureşan consideră că împrumuturile de consum vor fi cele cu adevărat afectate prin noul regulament BNR.

"Atâta vreme cât o parte importantă din portofoliile de credite ale băncilor, dar şi o parte foarte mare a cererii de împrumuturi noi venea pe componenta creditelor de consum garantate cu ipotecă (în principiu, pe termen de 10-30 de ani), putem spune că limitarea acestora din punct de vedere al maturităţii la 5 ani reprezintă o frână clară pe segmentul creditării retail. Piaţa creditelor de consum va fi serios afectată. Nu vom mai vedea în mod clar volume atât de mari pe acest tip de finanţare".

Tranzacţiile din ultimul an de pe piaţă (mai ales în contexul OUG 50) aveau de cele mai multe ori ca obiectiv refinanţarea creditelor în sold (multe, de valori mici, fără garanţii, pe termen scurt) cu un singur credit de consum (pe termen lung, de obicei în euro pentru a beneficia de diferenţa de cost). Piaţa creditelor de consum va fi serios afectată.

Impactul pozitiv al noilor reguli

Mureşan remarcă şi un posibil impact pozitiv al noilor reglementări la nivelul competeţiei din sectorul bancar având în vedere că se vor uniformiza condiţiile de creditare a persoanelor fizice pentru toate băncile, inclusiv pentru sucursalele băncilor straine care operează în România, iar avantajul competitiv va consta doar în calitatea serviciilor şi diferenţierea prin preţ.

Ce s-ar putea îmbunătăţi?

Actualul proiect de regulament ar trebui ajustat în sensul de a diferenţia tratamentul în funcţie de moneda în care se realizează veniturile, în opinia lui Mureşan.

"Actuala propunere tratează în aceleaşi condiţii un credit în valută contractat de o persoană care realizează veniturile în lei cu un credit în valută contractat de o persoană care câştigă în valuta creditului şi care, practic, este acoperit la riscul valutar".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO