Bănci și Asigurări

Muresan, Leumi Bank: Pana acum s-au restructurat credite. Greul vine in primavara

Muresan, Leumi Bank: Pana acum s-au restructurat credite. Greul vine in primavara

Iuliu Muresan spune ca somajul va fi principala provocare pentru banci la anul

08.11.2009, 23:10 269

Primavara ar putea sa aduca un nou val de probleme pentru banci,in conditiile in care dificultatile din sistemul financiar s-autransmis cu o anumita intarziere in economia reala, iar clientiicare au beneficiat de restructurari ale finantarilor anul acestavor ajunge la momentul adevarului, spune Iuliu Muresan,vicepresedinte responsabil de managementul riscului la BankLeumi.
"Tot sistemul a restructurat credite intregul an. Dintre acesticlienti, o parte isi vor reveni, dar altii inevitabil vor disparea.Blocajul va continua. Noi ne gandim de doua ori cand aprobam ceva,inclusiv o restructurare, pentru ca nu are rost sa te amagestisingur", spune Muresan. La 32 de ani, Muresan este unul dintre ceimai tineri manageri de top din sistemul bancar local. El si-ainceput cariera in 2000 in fosta Eurom Bank, ca analist financiarin departamentul Strategie si a crescut pas cu pas. Banca a fostcumparata de israelienii de la Leumi in 2006, care l-au promovat pepostul de vicepresedinte doi ani mai tarziu.
Desi in Israel Leumi este un jucator de top, pe plan local apastrat o prezenta discreta, Bank Leumi fiind unul dintre jucatoriide talie mica. Banca s-a orientat cu precadere spre firmele detalie medie, in timp ce pe zona de retail a cautat clientii cuvenituri medii si mari, avand si o divizie de private banking, inconditiile in care opereaza o retea de 38 de unitati.
"Suntem in grafic cu profitul. Modelul nostru de business sebazeaza pe o abordare prudenta, astfel incat asigura acoperireacheltuielilor cu provizioanele din profitul operational", spuneMuresan. La jumatatea anului, banca a anuntat un profit de 8,6milioane de lei (circa 2 milioane de euro), in crestere cu 72% fatade perioada similara a anului trecut. Spre sfarsitul anuluiprovizioanele ar putea insa sa puna presiune mai mare pe castiguri,spune el.
"Pe IFRS (standardele internationale de raportare financiara, n.red.) avem provizioane chiar mai mari decat pe contabilitatelocala. In IFRS iei in calcul valoarea justa a garantiei, aplicianumite discounturi si provizionezi expunerea neacoperita devaloarea actualizata a garantiei. Noi reevaluam periodic toategarantiile astfel incat sa reflecte valoarea lor justa." Banca aveain vara credite incadrate in "indoielnic" si "pierdere" (curestante mai vechi de 60 de zile) care reprezentau 11,55% dinportofoliu, sub media sistemului bancar, de peste 12%.
Muresan noteaza ca blocajul generat de intarzierile cu care statulisi achita obligatiile fata de furnizori sau rambursarile de TVApersista, generand astfel tensiuni in lant in economie. In paralel,situatia clientilor de retail va fi deteriorata la anul decresterea somajului.
Pe de alta parte, Muresan afirma ca Leumi a avut o expansiuneprudenta, mergand preponderent pe credite garantate. "Structuracreditelor este una echilibrata, Bank Leumi neacordand credite faragarantii. La persoane fizice am mers cu prioritate pe crediteimobiliare si de nevoi personale garantate cu ipoteca."
La nivelul bancii, expunerea pe segmentul de real estate reprezinta25%-30% din portofoliu. Acum, proiectele sunt supravegheate cuatentie.
"La proiectele rezidentiale pe care le-am finantat colaboram cusupervizori agreati pentru a cunoaste in orice moment care estestadiul lucrarilor. Cei care au finalizat proiectele suntmonitorizati atent - cat reusesc sa vanda, ce avansuri incaseaza.Discutam cu dezvoltatorii scaderi de preturi daca simtim o stagnareriscanta a vanzarilor", spune Muresan. El noteaza ca atat timp catpiata imobialiara este slaba, bancile au de suferit in conditiilein care pana la 80% din creditele acordate au in spate garantiiimobiliare. Totodata, lipsa trazactiilor face dificila si vanzareabunurilor executate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO