Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Noi teme încep să fie tot mai mult în atenţia băncilor centrale din Europa. La BNR, noi ne adaptăm din mers la noile situaţii şi ne organizăm să vedem cum putem aborda mai bine aceste subiecte

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Noi teme încep să...

Autor: Mircea Nica

08.06.2021, 11:52 2109

Recalibrări a strategiilor de politică monetară, impactul schimbărilor climatice, digitalizara economiei, finanţelor şi activităţii bancare, monedele digitale şi activele digitale sunt câteva dintre noile teme care încep să fie tot mai mult în atenţia băncilor centrale din Europa, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul prezentării raportului Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) pentru sprijinirea finanţărilor verzi.

„Se discută frecvent promovarea diversităţii şi a sustenabilittţii. Toate acestea nu sunt tratate unitar. Nu avem absolvenţi pe aceste teme. Nici în cercurile de specialitate, mai degrab o diversitate a punctelor de vedere. Controversele pe aceste domenii sunt deseori aprinse. Monitorizarea lor în această fază trebuie expertiza, experienţă diversă, echipe multidisciplinare care includ specialişti din economie şi finanţe şi oameni cu experienţă din alte domenii”, a spus Mugur Isărescu.

El a mai adăugat că în prezent este prematur să se înfiinţeze, la nivelul actual de cunoştinţe, departamente noi cu structuri fixe.

„La BNR, noi ne adaptăm din mers la noile situaţii şi ne organizăm să vedem cum să abordăm mai bine aceste subiecte. Constatarea noastră este că nu putem încă să localizăm aceste probleme. De exemplu, problema schimbărilor climatice, precum şi cea a monedelor digitale. De aceea am optat pentru grupuri de lucru mai mici sau mai mari care vor lucra cu structurile fixe. Aceasta fiind, de altfel, şi o recomandare a Băncii Reglementelor Internaţionale”, a mai explicat Mugur Isărescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO