Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona „exuberanţei iraţionale“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Mircea Nica

24.06.2021, 00:05 623

Intermedierea financiară a avut o evoluţie oscilantă de-a lungul timpului, iar odată cu dezvoltarea sectorului bancar şi reducerea inflaţiei după anul 2000, intermedierea a crescut spectaculos până la un maxim de circa 40% din PIB în anii 2008-2011, pentru ca după ajustările impuse de criza financiară mondială să aibă loc o scădere semnificativă, ajungând la un minim de 25,3% în 2019.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a explicat în cadrul unui seminar-dezbatere, care a avut ca temă de discuţie obiectivul creşterii intermedierii financiare în România, că Banca Naţională nu propune o stimulare a creditării spre zona exuberanţei iraţionale care să se termine în explozia creditelor neperformante.

„Nu propunem o stimulare a creditării spre zona «exuberanţei iraţionale», ca să folosesc cuvintele lui Alan Greenspan, care să se termine în explozia creditelor neperfor­man­te, acuze vehemente adresate băncilor pentru comportament înşelător, pierderea încrederii între bancă şi client şi mulţi, mulţi paşi înapoi în ceea ce priveşte intermedierea. Am trăit acest coşmar şi nu vrem să îl repe­tăm“, a spus Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO