Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, BNR: Vom continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. Există o secvenţialitate în a întări politica monetară

Mugur Isărescu, BNR: Vom continua controlul strict al...

Autor: Mircea Nica

09.08.2021, 16:36 139

BNR va continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară, în timp ce se ve urmări secvenţialitatea de întărire a politicii monetare, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Vom continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. Există o secvenţialitate în a întări politica monetară. Mai întâi se opreşte cumpărarea de active, se întăreşte piaţa dobânzilor, apoi se creşte dobânda de politică monetară. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit. Vom vedea deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla”, susţine Mugur Isărescu.

El a mai explicat că leul s-a întărit, nu s-a depreciat, iar comparativ cu alte ţări din reigune precum Ungaria, Cehia şi Polonia, cursul de schimb al leului s-a menţinut stabil.

“Cursul de schimb al leului arată o deosebire importantă între politica de curs pe care a urmat-o BNR, odată cu declanşarea pandemiei, şi cea urmată de celelalte trei ţări cu politici flotante. Am avut în vedere că în România, cursul de schimb  rămâne un indicator la care întreaga societate se uită, ca indicator de stabilitate. Din punct de vedere economic, nu am putut să folosim prea mult cursul de schimb ca instrument de politică monetară, dar pe de altă parte acest lucru ne-a ajutat”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO