Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: BNR a fost excesiv de binevoitoare faţă de băncile cu capital străin

Mugur Isărescu: BNR a fost excesiv de binevoitoare faţă de băncile cu capital străin

Autor: Claudia Medrega

12.09.2012, 00:08 5132

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recunoscut ieri că banca centrală a văzut doar partea bună a creşterii cre­ditării în anii de boom şi a avut o atitudine "excesiv de binevoitoare" faţă de băncile cu capital străin, trecând cu vederea că bătălia pentru cote de piaţă poate să ajungă la ritmuri periculoase.

"Dezvoltarea excesivă a creditului s-a produs într-o viziune benignă, excesiv de binevoitoare faţă de băncile cu capital străin, uitând că au guvernanţă proprie, iar bătălia pentru cote de piaţă poate ajunge la ritmuri periculoase. În anii 2006-2008 am avut întâlniri cu şefii de bănci străine care voiau să ajungă repede de la cote de piaţă de 5% la 15-25%. Toate cotele de piaţă adunate erau vreo 200%. Când transmiţi managerilor locali asemenea mesaje, trebuie să ciuleşti urechile. Le-am ciulit, noi cei de la BNR, dar cred că un pic cam târziu şi am văzut doar partea bună a dezvoltării excesive a creditului", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a ţinut ieri un discurs cu ocazia lansării cărţii "Cum a trecut Europa Emergentă prin criza din 2008/2009", editată de Bas B. Bakker, şeful diviziei regionale Europa Emergentă de la Fondul Monetar Internaţional, şi Christoph Klingen, adjunctul aceleiaşi divizii.

Isărescu a amintit cauzele crizei din Europa Centrală şi de Est, analizate în lucrarea economiştilor de la FMI, susţinând ideea că în cazul ţărilor din regiune cauzele sunt foarte apropiate sau chiar identice: intrări abundente de capital, în mare parte speculativ, explozia creditării, în special în valută, creştere economică dezechilibrată, nesustenabilă, bazată de consum şi pe dorinţa de catching up, creşterea nesustenabilă a salariilor din sectorul public şi extinderea aparatului de stat.

În anii 2007 - 2008, creditarea a scăpat de sub control, ajungând la ritmuri de creştere de peste 40%. Anii de boom au arătat că intrările mari de capital - ajunse în România prin intermediul creditelor în valută - pot mai mult decât să compenseze orice întărire a politicii monetare din partea BNR.

Isărescu a explicat că, de re­gu­lă, creditul în valută scapă de sub instrumentele clasice ale politicii monetare. Astfel, întărirea politicii monetare determină, în mod paradoxal, creşterea creditului în valută.

"Când ai preponderent bănci străine alimentate prin linii de finanţare ieftine de la băncile - mamă, întărirea politicii monetare duce paradoxal la creşterea creditului în valută: se apreciază cursul de schimb, iar creditul în valută pare mai ieftin. Strângi partea cea mai puţin riscantă a creditării (în lei) şi o laşi pe cea riscantă, care scapă de sub control şi începe să se dezvolte rapid."

Fluxurile de capital au fost stimulate de mediul extern, unde lumea era inun­dată de fonduri ieftine, cu dobânzi reduse, cu politici monetare laxe şi politici fiscale generoase, iar aversiunea faţă de risc era extrem de redusă pe plan global.

BNR a luat măsuri pentru descurajarea intrărilor de capital străine care "ne sufocau de atâta bine şi riscam să ne înecăm în butoiul cu miere, care este o moarte îngrozitoare", a arătat Isărescu.

El a ţinut să arate că banca centrală a solicitat la Bruxelles amânarea liberalizării contului curent, dar a primit un refuz "brutal", intrarea în Uniunea Europeană în 2007 fiind condiţionată de înlăturarea restricţiilor privind capitalul.

O altă "scăpare" a BNR amintită de Isărescu, pe lângă reacţia întârziată la comportamentul băncilor cu capital străin prezente în România, a fost analiza slabă a investiţiilor străine.

"Am avut o finanţare excesivă din investiţii directe, dar cu o statistică precară a investiţiilor străine. Am băgat cu toţii acolo, la grămadă, şi investiţii directe în tradeables şi non-tradeables, iar la tradeables am pus şi cumpărările de pământ. În cazul României am avut probleme mari pentru că am avut impresia că avem investiţii enorme. Şi multe s-au dus într-o bulă speculativă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO