Bănci și Asigurări

Moneda europeană, în declin după reducerea ratingului Italiei. Pe piaţa românească, cotaţiile oscilau aproape de 4,29 lei/euro la începutul sesiunii de marţi

Moneda europeană, în declin după reducerea ratingului Italiei. Pe piaţa românească, cotaţiile oscilau aproape de 4,29 lei/euro la începutul sesiunii de marţi

Autor: Adrian Voicu, Monica Juganaru - Mediafax

20.09.2011, 12:11 355

Moneda euro a înregistrat un declin faţă de dolarul american pentru a treia zi, după ce Standard & Poor's a decis să reducă ratingul Italiei de la A+ la A, mărind temerile privind o posibilă creştere a costurilor de împrumut pentru cele mai mari economii din zona euro.

Moneda europeană s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din 2001 până în prezent faţă de yen, astăzi, într-o zi în care Grecia reia discuţiile cu creditorii prin care speră să evite o intrare în incapacitate de plată.

Euro a scăzut cu 0,1% la 1,3670 dolari în deschidere şedinţei interbancare de la Londra, de la 1,3686 cât înregistra ieri la New York.

Cotaţiile monedei naţionale oscilau aproape de 4,29 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de marţi, după ce la deschidere au atins un maxim de 4,2960 lei/euro, dar pieţele rămân tensionate din cauza divergenţelor politice din Europa.

Băncile cotau euro la 4,2950 - 4,2980 lei în debutul şedinţei, în creştere faţă de nivelul de luni seară, când schimburile se încheiau la 4,2920 - 4,2950 lei/euro.

Ulterior cursul a început să coboare, iar în jurul orei 10:15 operaţiunile se perfectau la 4,2860 - 4,2900 lei/euro.

Potrivit dealerilor, valutele din regiune erau stabile, după ce luni au pierdut până la 2,5% în faţa euro, însă pieţele rămân tensionate din cauza divergenţelor politice din Europa, investitorii arătându-se dezamăgiţi de miniştrii europeni ai Finanţelor, care nu au reuşit, într-o întâlnire de la sfârşitul săptămânii trecute, să găsească noi soluţii pentru criza datoriilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO