Bănci și Asigurări

Monedă dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmári, lansată de BNR

Autor: Mediafax

24.02.2012, 16:41 235

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, pe 27 februarie, o monedă din argint dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea fotografului şi pictorului Carol Popp de Szathmári, informează site-ul instituţiei.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei, metal - argint, titlu - 999‰, formă rotundă, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 grame, calitate proof, cant zimţat.

Aversul redă un instantaneu bucureştean care prezintă Universitatea şi Palatul Suţu, fotografiat de Carol Popp de Szathmári, suprapus peste elementele diafragmei unei camere foto; stema României, valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2012" şi inscripţia în arc de cerc "ROMANIA".

Reversul prezintă portretul lui Carol Popp de Szathmári şi semnătura acestuia; profilul artistului, trei pensule suprapuse peste o paletă de pictură şi anii între care a trăit acesta - "1812 - 1887".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 365 de lei.

Monedele din argint dedicate împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmári au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie în scop numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Carol Popp de Szathmáry (1812, Cluj - iulie 1887, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician transilvănean, primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO