Bănci și Asigurări

MKB semneaza preluarea Romexterra Bank, iar PPF continua sa cumpere actiuni

06.10.2006, 20:25 86

Reprezentantii MKB Bank, controlata de grupul german Bayern LB, au semnat ieri cu oficialii Romexterra contractul prin care banca ungara a devenit proprietarul a 55,36% din actiunile bancii si va incepe, din 9 octombrie, plata catre actionarii care au decis sa-si vanda participatiile.
Pe de alta parte, compania de private equity PPF Investments a anuntat ca va prelungi termenul pentru derularea ofertei de achizitie de actiuni Romexterra, care ar fi expirat astazi, pana pe 17 noiembrie.
"MKB preia controlul complet la nivel operational si strategic asupra bancii. MKB Bank considera achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al bancii drept o investitie strategica pe termen lung si nu intentioneaza sa vanda, dimpotriva, va lua in considerare cumpararea de noi actiuni ale bancii", afirma reprezentantii bancii ungare printr-un comunicat remis de partea romana.
Consiliul de Administratie al Romexterra, care urmeaza sa fie ales de Anunarea Generala a Actionarilor, ar putea include membri din conducerea executiva a Bayerische Landesbank si din consiliul director al MKB Bank.
Consultantii financiari ai MKB pentru aceasta tranzactie au fost Deloitte si Enterprise Capital, consultanta juridica fiind asigurata de firma de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu.
MKB a oferit un pret de 6 lei pentru o actiune Romexterra in cadrul ofertei sale derulate prin intermediul societatii cipriote Demera. Au optat sa-si vanda actiunile catre MKB companiile Petrom, Petromservice, Delta Asigurari, sindicatele din industria petroliera si a gazelor, precum si peste 30.000 de persoane fizice, sustin surse apropiate Romexterra. Compania de private equity PPF Investments a lansat in ultima decada a lunii septembrie propria oferta publica la un pret de 8 lei pentru o actiune Romexterra.
"Oferta noastra a fost foarte bine primita de catre actionarii Romexterra. Sunt inca multi care vor sa vanda catre noi. Am decis sa prelungim oferta pana pe 17 noiembrie 2006, intrucat vrem sa-i asiguram pe actionarii Romexterra ca toata lumea va avea suficient timp sa vanda actiunile. Credem ca aceasta perioada aditionala este in beneficiul ambelor parti," afirma Michal Susak, CEO al PPF Investments.
Colectarea actiunilor Romexterra de catre PPF se deruleaza prin intermediul firmei de avocatura Voicu Filipescu si a unui numar de sucursale Raiffeisen.Actionarii Romexterra din Pitesti si Targu Mures isi mai pot vinde pana pe 13 octombrie actiunile catre PPF prin sucursalele Raiffeisen din orasele respective.
Pana in acest moment, PPF a strans un pachet de 13%, iar conducerea companiei estimeaza ca va atinge pragul de 25%, mizand in special pe colectarea actiunilor de la grupul de initiativa reprezentat de catre Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania.
De asemenea, cele patru companii din industria gazului - Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord), care detin impreuna pana aproape de 4% din Romexterra, sunt luate in vizor de catre PPF.
Oficialii PPF si-au anuntat intentia de a se implica in conducerea bancii si in strategia de dezvoltare viitoare de pe pozitia de al doilea mare actionar al Romexterra.
Operationala din martie 1994, Romexterra are acum o cota de circa 1% din piata bancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO