Bănci și Asigurări

Mişu Negriţoiu, ASF: Naţionalizarea fondurilor de pensii private (pilonul II) nu ar rezolva problema deficitului, ci ar adânci-o

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară

Autor: Anelis Baciu

19.04.2017, 00:05 550
O posibilă „naţionalizare“ a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) cu scopul reducerii deficitului de venituri la bugetul de stat nu ar putea sub nicio formă rezolva problema, ci, din contră rezultatul va fi creşterea deficitului, a subliniat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF).
 
Aproximativ 65% din banii administraţi de fondurile de pen­sii private obligatorii, echi­va­lentul a 20 de miliarde de lei (4,6 mil. euro), sunt plasaţi în titluri de stat, ceea ce în­seam­nă că pentru a „naţio­na­liza“ fon­durile de pensii pri­vate sta­tul român ar trebui să răs­cum­pere titlurile fondurilor de pen­sii. Răscumpărarea ar însemna o chel­tu­ială suplimentară la bu­get, deci implicit o creştere a deficitului.
 
„Chiar dacă, in extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat şi administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin valorificarea (vânzarea) activelor financiare pe care le au în porto­foliu. Or, statul nu poate valorifica titlurile de stat decât dacă le răscumpără, ceea ce ar însemna alocaţii bugetare echi­valente, adică o majorare a deficitului bugetar. Nu merge!“, a explicat Mişu Negriţoiu.
 
Preşedintele ASF afir­mă că singurul avan­taj al „naţio­nalizării“ pen­siilor private obligatorii, avantaj pentru care naţio­­­nalizarea s-a pro­dus în Ungaria şi Polo­nia, este reducerea nivelului datoriei publice cu valoarea titlurilor de stat deţinute de fonduri, în Ro­mânia acestea fiind în va­loare de 4,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO