Bănci și Asigurări

Misterele unei pieţe. De ce preţul unei poliţe RCA ajunge să difere de la simplu la dublu?

Misterele unei pieţe. De ce preţul unei poliţe RCA...

Autor: Mircea Nica

24.09.2019, 00:07 4868

Spre exemplu, pentru o maşină de sub 1.000 de cmc şi un şofer de peste 30 de ani Euroins vinde cu 274 lei, iar Generali cu 564 lei.

Preţul unei poliţe RCA pentru ace­laşi client interogat la mai mulţi asi­gu­rători din piaţă ajunge de la simplu la du­blu. Astfel, pentru clasa de Bonus-Malus B8, tariful de referinţă este de aproxi­ma­tiv 333 de lei pe an, dar Euroins oferă poliţe RCA la 274 de lei, în timp ce la Generali tariful este de 564 lei. Tariful de referinţă conform ASF este de 333 lei.

La nivelul pieţei, diferenţa dintre cel mai mic preţ al unei poliţe RCA comparativ cu cel mai mare preţ pentru acelaşi client de la asigurători diferiţi atinge 106%, conform datelor oferite de Otto Broker la solicitarea ZF.

Preţul de referinţă publicat pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară are la bază clasa de bonus-malus B0, pe când cea de B8 beneficiază de o reducere de 50% a preţurilor. Cu toate acestea, asigurătorii rămân în conti­nua­re cei care stabilesc preţul unei poliţe care variază în jurul preţului de referinţă, iar în condiţiile aplicării unei reduceri de 50%, preţul de referinţă cel mai mic se situează în jurul valorii de 333 lei.

„Societăţile de asigurare îşi sta­bi­lesc tarifele de primă în funcţie de poli­ti­cile interne de tarifare. Unul din­tre fac­torii semnificativi luaţi în consi­derare la stabilirea tarifelor de primă este istoricul de daunalitate, respectiv frecvenţa daunelor şi dauna medie înregistrată pentru fiecare segment pentru care se calculează tarifele“, potrivit informaţiilor furnizate de ASF la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO