Bănci și Asigurări

Miscari la varf pe piata bancherilor

10.04.2007, 17:37 110

Primul trimestru a adus o efervescenta ridicata pe piata bancherilor, mai multi manageri schimband tabara in aceasta perioada.
Cea mai recenta achizitie apartine insa turcilor de la Credit Europe (fosta Finansbank), care l-au adus la inceputul acestei luni la conducerea trezoreriei pe Paul Prodan. Venit de pe pozitia de director executiv al trezoreriei OTP Bank, Prodan are in Credit Europe pozitia de deputy vicepresident (vicepresedinte adjunct), raportandu-i direct lui Omer Tetik, vicepresedintele care coordoneaza departamentele de trezorerie, institutii financiare, consumer finance si carduri.
Paul Prodan venise in trezoreria OTP Bank in toamna trecuta, dupa o pauza destul de lunga de la plecarea sa din ING Bank (in vara lui 2005), unde detinuse functia de director general adjunct.
Turcii sunt in tratative pentru a-l aduce in Trezoreria lor si pe Silvian Farmache, fostul dealer sef al Egnatia Bank.
El a plecat de la conducerea departamentului de dealing al grecilor la inceputul anului. In locul lui a fost numit dealer sef la inceputul lui martie Alexandru Anghel, pana atunci dealer al bancii. Amandoi venisera la Egnatia de la ING Bank.
O mutare surpriza a venit de la BCR: Natalita Hurduc, care pana in toamna trecuta ocupase postul de vicepresedinte responsabil cu coordonarea activitatilor de retail, a trecut din martie in echipa de conducerea a Romanian International Bank (RIB) - unul dintre cei mai mici jucatori din sistem.
In octombrie trecut Erste Bank l-a adus in locul Natalitei Hurduc pe Martin Skopek, 39 de ani, venit de pe o pozitie similara detinuta timp de sase ani la Ceska Sporitelna - cea mai mare banca din Cehia, controlata tot de austrieci. In aceasta perioada, Hurduc s-a aflat la conducerea Sucursalei Municipiului Bucuresti a BCR.
De altfel, Hurduc nu este primul conducator al BCR care ajunge la RIB. Primul a fost Ion Ghica, care dupa ce a condus BCR in anii '90, apoi CEC, a ajuns la inceputul anilor 2000 pe postul de presedinte al RIB.
La jumatatea lui 2004 la conducerea RIB a venit Ion Nitu, care fusese timp de aproape 14 ani vicepresedinte in BCR. Hurduc va coordona la RIB activitatile de marketing si creditare.
Tot la capitolul plecari din banci de top la jucatori mici se inscrie si plecarea Alinei Pascu, de la UniCredit. Ea fusese desemnata sefa a diviziei de credite retail (head of credit retail risk management) in viitoarea banca UniCredit Tiriac, insa a preferat sa preia in martie postul de vicepresedinte executiv al ATEBank Romania (fosta Mindbank, cumparata in vara trecuta de grecii de la ATEBank).
Pascu ocupase anterior pozitia de vicepresedinte, responsabil cu coordonarea activitatilor de retail in UniCredit Romania.
Miscari importante in departamentul de dealing au fost si la Bancpost.
Lucian Isar, adus in iarna pe postul de director executiv al Trezoreriei de la Citibank, a fost urmat la scurt timp de majoritatea echipei de dealing (atat trading, cat si vanzari) a americanilor.
De altfel, Bancpost a devenit in ultimele luni un jucator foarte activ pe piata de recrutare, dupa ce conducerea bancii a fost preluata in decembrie trecut de Manuela Plapcianu, venita din board-ul UniCredit Tiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO