Bănci și Asigurări

Miscare surpriza in asigurari: Aviva preia Certinvest

Miscare surpriza in asigurari: Aviva preia Certinvest

Eugen Voicu

13.09.2007, 19:01 37

Aviva, unul dintre principalii furnizori de asigurari, pensii si servicii de administrare a activelor, a achizitionat Certinvest, una dintre cele mai vechi societati de administrare a investitiilor de pe piata romaneasca, in cadrul unei tranzactii estimate de specialistii de pe piata la peste 3 milioane de euro.
Miscarea a fost surprinzatoare, compania britanica pozitionand special anuntul acestui eveniment inainte de startul pensiilor private obligatorii de pe 17 septembrie. Aceasta este prima achizitie de catre un asigurator a unui administrator de fonduri.
Aviva a ajuns la un acord cu fondul de investitii RAEF si cu Eugen Voicu pentru achizitia pachetului majoritar de 99,8% din actiunile Certinvest, urmand sa integreze compania in operatiunile sale din Romania, alaturi de societatile existente de asigurari de viata si pensii.
Certinvest administreaza in prezent patru fonduri mutuale, cu active de circa 24 mil. euro.
"Prin achizitionarea Certinvest si infiintarea recenta a companiei de pensii private, Aviva Romania devine un furnizor de servicii financiare diversificate, cu o intelegere profunda a ofertei de produse de administrare a activelor. Certinvest va fi o componenta esentiala a strategiei noastre, oferind clientilor nostri pentru pensii, investitii si asigurari de viata servicii de administrare a activelor de cea mai buna calitate si randamente financiare de exceptie", a declarat Shah Rouf, Ceo Aviva Romania.
"Valoarea tranzactiei nu este atat de relevanta, ci faptul ca in urmatorii ani Certinvest va valora de cateva ori mai mult", a mai precizat Rouf. Certinvest se va dezvolta si va deveni parte din Reteaua de Investitii Globale a Aviva, oferind clientilor acces la expertiza internationala a companiei, a mai precizat el. Achizitia este prevazuta sa se incheie pana la sfarsitul anului 2007.
Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, va ocupa in continuare functia de presedinte al companiei, urmand sa preia si functia de director de investitii in cadrul companiei de pensii a Aviva Romania. Voicu mai detinea circa 20% din Certinvest, dupa ce a vandut pachetul majoritar de 79,5% din companie catre RAEF, in cadrul unei tranzactii de cateva sute de mii de euro. Voicu a declarat ca negocierile cu Aviva au demarat inca de la inceputul anului si ca batalia pentru Certinvest s-a dus intre 5, 6 companii de asigurari, fara sa specifice insa numele acestora.
"Prin achizitionarea Certinvest de catre Aviva, clientii nostri vor beneficia de siguranta unui important grup financiar international si in acelasi timp facand parte din Grupul Aviva compania si angajatii vor avea mai multe posibilitati de dezvoltare", a declarat Eugen Voicu.
Vanzarea Certinvest vine in contextul in care concurenta acerba din industria fondurilor mutuale, unde bancile au preluat in ultimii ani suprematia, face lupta de supravietuire a administratorilor independenti tot mai grea.
"Mi-a placut filosofia dupa care functioneaza grupul financiar Aviva si faptul ca garanteaza un anumit grad de independenta locala si o lejeritate in ceea ce priveste relatiile companiei mama cu membrele locale", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.
Discutiile de vanzare a societatii Certinvest au inceput inca din luna mai, principalii competitori pentru achizitionarea administratorului de fonduri fiind grupul britanic Aviva si un grup financiar de mari dimensiuni din Israel care intentiona sa intre pe piata autohtona de fonduri de investitii prin preluarea unui jucator local.
"Contractul de vanzare a fost semnat cu compania britanica, pentru ca Aviva dispune deja pe piata locala de putere de vanzare si distributie a produselor financiare, fiind posibile in viitor lansari de produse mixte", mai spune Voicu.
Despre iesirea din actionariatul societatii Certinvest, Horia Manda, prim-vicepresedinte al Fondului Romano-American de Investitii (RAEF), a declarat ca astfel "i se da societatii o sansa de crestere".
"RAEF a fost un partener de natura financiara, care nu a avut forta proprie de distributie sau alte produse complementare fondurilor de investitii pentru a contribui la dezvoltarea societatii", sustine Voicu, care mai detine la Certinvest circa 0,2% din pachetul de actiuni.
Desi confidentiala, valoarea tranzactiei a fost incadrata de Voicu in intervalul cuprins intre 2 si 10 milioane de euro. Specialistii din industria administrarii de active estimeaza insa ca valoarea tranzactiei nu poate fi mai mica de 3 milioane de euro, avand in vedere ca societatea administreaza active in valoare de 24 de milioane de euro si este prezenta pe piata de mai bine de zece ani.
Certinvest a obtinut in 2006 un profit de 196.000 de lei (55.000 de euro) dupa doi ani consecutivi de pierderi consecutive si a raportat o cifra de afaceri de 2,6 milioane de lei (737.000 de euro). Tinand cont de aceste rezultate, valoarea tranzactiei se poate apropia de 3-4 milioane de euro, spun specialistii.
"Am vandut societatea de administrare pentru ca avem nevoie de un suport din partea unui grup financiar strateg, competitia din industria fondurilor de investitii devenind din ce in ce mai acerba", spune Voicu.
Certinvest detinea la sfarsitul lunii iulie o cota de 6% din piata fondurilor deschise de investitii, fiind al saptelea administrator din industrie, in conditiile in care primele cinci pozitii ale clasamentului sunt ocupate de administratorii care fac parte din marile grupuri financiare bancare asemeni Raiffeisen, Banca Transilvania sau Groupe Societe Generale.
Certinvest administreaza un fond de actiuni, Intercapital, care a obtinut in ultimele 12 luni un randament de 31%, si un fond diversificat, Capital Plus, care a adus investitorilor un castig de 26%. In portofoliul Certinvest mai intra doua fonduri de instrumente monetare, Tezaur si Orizont.
Industria fondurilor mutuale s-a dezvoltat constant in Romania in ultimii ani, cu o rata de crestere anuala de peste 50%.
Exista un potential considerabil pentru crestere in viitor, intrucat valoarea pietei este de doar 250 de milioane de euro, in timp ce valoarea activelor fondurilor mutuale din Europa Centrala si de Est a depasi 34 de miliarde de euro in 2006.
Aviva, cel mai vechi grup de asigurari din lume, are venituri din prime de asigurare si investitii de 61 de miliarde de euro si fonduri in administrare de aproximativ 540 de miliarde de euro.
In august 2008 Aviva a primit aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru a infiinta o societate de administrare a pensiilor private si asteapta acum aprobarile finale pentru a participa pe piata pensiilor obligatorii programate sa se lanseze pe 17 septembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO