Bănci și Asigurări

Ministrul Finanţelor Teodorovici îi răspunde guvernatorului BNR Mugur Isărescu, după ce a acesta a criticat taxa bancară: Dacă cel căruia îi este destinată haina s-a îngrăşat, este clar că nu îl va mai cuprinde

Ministrul Finanţelor Teodorovici îi răspunde...

Autor: Alina Botezatu

02.04.2019, 19:30 331

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, i-a răspuns, marţi seara, Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a criticat noua taxă pe activele băncilor.

„Cât despre modul în care este croită o haină, mai mult sau mai puţin, ştiţi cum este: haina poate fi croită perfect, dacă cel căruia îi este destinată, între timp, s-a îngrăşat, este clar că nu îl va mai cuprinde. Întrebarea este, n-am apucat să ascult declaraţia domnului Guvernatorul: a spus şi de emisinea de bonduri în euro?”, a afirmat Eugen Teodorovici, marţi seara, în cadrul unor declaraţii de presă.

OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată vineri seara, la data de 29 martie, în Monitorul Oficial nr. 245, cele mai multe modificări făcându-le în OUG 114/2018.

Cotele taxei pe active, aplicate asupra bazei impozabile, respectiv fără numerar, creditele pentru autorităţile publice, titlurile de stat şi creditele pentru programele guvernamentale (Prima Casă etc.), sunt de: 0,4% pe an, pentru bancile care deţin o cota de piaţă mai mare sau egală cu 1%; 0,2% pe an, pentru cele cu o cota de piaţă mai mică de 1%. Noile prevederi se aplică pentru taxa datorată de bănci începând cu acest an. Băncile pe pierderi nu achită noua taxa, taxa nu poate depăşi profitul băncii şi este deductibilă.

Pentru anul 2019, pentru fiecare bancă, rata este redusă proporţional până la 0%, dacă se ating următoarele ţinte: creşte creditarea cu 8%, diminuează diferenţa dintre dobândă la credite şi cea la depozite cu 8% şi această din urmă diferenţă este de 4 puncte procentuale. Mai exact, taxa nu se datorează şi nu se declară la nivelul primului semestru în următoarele situaţii: dacă a îndeplinit 100% ţinta de creştere a creditării; sau dacă a îndeplinit 100% ţinta de diminuare a marjei de dobândă, sau dacă nivelul procentual agregat al creşterii creditării şi al diminuării marjei de dobândă este cel puţin 100%.

În schimb, când a auzit că Guvernatorul BNR a fost de-acord cu proiectul de repartiere a aurului, ministrul Finanţelor a remarcat: „Vedeţi? Haina începe să pice. Uşor, uşor”.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, crede că, în ciuda modificărilor făcute, noua taxa pe activele băncilor rămâne una croită greşit. „Spun că este o formă îmbunătăţită. Dacă o haină este croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine, rămâne cu unele probleme”, a caracterizat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marţi, modificările aduse la taxa pe active.

Cu toate acestea, Guvernatorul BNR vede „pozitiv” tot acest efort de modificare a taxei pe activele băncilor. „Am scăpat de o pacoste. Se mai pot face îmbunătăţiri. Bancherii să fie mai activi şi să-şi spună părerea şi aşa mai departe. S-a discutat pozitiv, cel puţin în ultimele săptămâni. Discuţiile le-am urmărit cu atenţie – maniera în care s-a discutat”, a punctat Isărescu.

În ceea ce priveşte proiectul de repartiere a aurului, iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, Guvernatorul BNR a subliniat că vorbeşte în nume propriu, iar o opinie va fi emisă de Consiliul de Administraţie al Băncii centrale a României în următoarele 30 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO