Bănci și Asigurări

Ministrul Eugen Teodorovici anunţă noi schimbări la plata online a taxelor

Ministrul Eugen Teodorovici anunţă noi schimbări la...

Autor: Alina Botezatu

30.08.2018, 11:25 2326

„Când omul plăteşte către stat o obligaţie de plată, nu va percepe comision nici măcar o bancă către altă bancă. (...) Va fi o înţelegere foarte clară cu băncile. Ca principiu, băncile n-au voie să perceapă comisioane la ceea ce înseamnă plăţi către stat. Că eu ca stat pot să decid să îţi las ţie ca bancă, într-un interval mai lung de timp, banii pe care tu trebuie să mi-i dai mie după ce i-ai încasat, tu îi foloseşti. Asta mă reglez eu (n.red. – statul) cu banca. Ca principiu, nu ai voie să îi iei bani românului, când el plăteşte la stat obligaţiile sale”, a spus Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul a susţinut faptul că statul ar putea permite ca băncile să nu vireze imediat banii plătiţi online, prin intermediul băncilor, pentru taxe şi impozite, ci după o anumită perioadă, băncile putând însă derula operaţiuni cu aceste sume între momenul plăţii de către contribuabil şi momentul în care ajung în contul instituţiei vizate.

„Lucrurile de la 1 ianuarie se vor schimba foarte mult în bine. Vor fi multe modificări, până la final de an. Calea de comunicare între noi şi piaţă, că sunt persoane fizice sau juridice, va fi calea online. Adică nu mai plătim, nu mai cheltuim, nu mai trimitem tot felul de plicuri”, susţine Teodorovici.

În plus, toate structurile publice vor fi obligate să fie parte a Patrim Ven, sistemul informatic al Companiei de Informaţii Financiare care vizează patrimoniul şi veniturile.

„Va fi o obligaţie ca toate structurile publice să fie parte a acestui sistem. Până acum sunt destul de mulţi. Cred că este o obligaţie legală, dată prin 2016, dar încă nu s-au înrolat în acest sistem multe dintre primării. Vor fi obligate. Vor fi constrânse: nu vor mai fi deschideri, când facem noul buget, nu primesc bani, până când nu fac dovada că sunt introduse acolo. De ce? Fiind în sistemul acesta, când vine la licitaţie o firmă, tu nu mai ai voie să ceri, ca primărie sau minister, să aducă cazier, certificat fiscal, pentru că este deja în sistem. Tot ce ţine de zona economică va fi deja în sistem. Practic, nu mai ai voie să mai ceri, şi, atenţie, este şi o prevedere legală, care spune că tu, structură publică, atâta timp cât o informaţie există la stat, nu mai ai voie să o ceri unei persoane fizice sau unei persoane juridice, cu toate că astăzi se mai cer aceste lucruri”, a menţionat Teodorovici.

„Ceea ce are un european, la dispoziţia sa, ca şi servicii din partea statului, pe zona fiscală, trebuie să aibă şi românul. Atunci, dacă statul român nu este în stare să facă anumite servicii românului, diferenţa trebuie să o facă piaţa, că este bancă sau oricine altcineva în piaţă, plătesc eu stat pentru acel serviciu”, a adăugat Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO