Bănci și Asigurări

Miniştrii de Finanţe din UE au convenit o politică dură în privinţa cryptomonedelor: Nicio monedă digitală globală nu trebuie să intre în Uniunea Europeană până când provocările şi riscurile legale, de reglementare şi de supervizare nu vor fi identificate şi abordate în mod adecvat

Miniştrii de Finanţe din UE au convenit o politică...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

05.12.2019, 17:05 139

Monedele digitale private, cum ar fi proiectul Libra iniţiat de Facebook, nu ar trebui permise în Uniunea Europeană, până când riscurile pe care le-ar putea prezenta acestea nu sunt abordate în mod clar, au convenit joi, miniştrii de Finanţe ai UE, potrivit Reuters.

Această mişcare confirmă politica dură adoptată de blocul comunitar faţă de criptomoneda Libra. Proiectul Facebook a atras critici din partea autorităţilor de reglementare globale cu privire la posibilul impact asupra sistemului financiar, încă de când a fost anunţat, în luna iunie a anului trecut.

„Nicio monedă digitală globală nu trebuie să intre în Uniunea Europeană până când provocările şi riscurile legale, de reglementare şi de supervizare nu vor fi identificate şi abordate în mod adecvat”, au susţinut miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană.

Sub presiunea autorităţilor de reglementare, un sfert din susţinătorii iniţiali ai proiectului Libra, inclusiv procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa, au abandonat proiectul în octombrie. Facebook şi alţi 20 de membri ai Asociaţiei Libra continuă proiectul, care urmează să fie lansat până în luna iunie a anului viitor.

Miniştrii UE au spus că ar putea lua în considerare adoptarea de norme pentru a reglementa cripto-activele şi monedele. Comisia Europeană lucrează deja la aceste noi reglementări, potrivit vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Miniştrii de Finanţe din UE au apreciat, de asemenea, activitatea Băncii Centrale Europene referitoare la mondele digitale publice, care ar putea reprezenta o alternativă la iniţiativele private.

Într-un document prezentat miniştrilor Finanţelor, BCE a susţinut faptul că monedele publice digitale ar putea fi necesare dacă plăţile în Europa rămân prea scumpe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO