Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în noiembrie 4,74 mld. lei, cu peste 65 mil. mai mult decât în octombrie

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în noiembrie...

Autor: Alina Botezatu

01.11.2018, 08:03 263

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să o atragă de pe pieţe în noiembrie este 4,74 miliarde de lei, cu 1,4% mai mult decât în luna precedentă (65 de milioane de lei), reiese din datele afişate de instituţie.

Spre comparaţie, în octombrie, Finanţele şi-au propus să împrumute 4,675 miliarde de lei, cu 18,8% mai mult decât în septembrie, dar au ajuns să împrumute 5,68 miliarde de lei. De asemenea, în octombrie, MFP şi-a propus să atragă 3,94 miliarde de lei, dar suma finală a fost de 4,17 miliarde de lei.

MFP a anunţat că va vinde, în noiembrie, bonuri de tezaur în valoare de 600 de milioane de lei, cu 30% mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, organizată la 26 noiembrie, cu o maturitate de un an. În schimb, în octombrie, instituţia a atras 900 de milioane de lei, cu 50% peste valoarea din luna precedentă, prin două licitaţii.

În plus, în noiembrie, MFP plănuieşte opt sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, faţă de şapte în luna precedentă. Astfel, suma ţintă orientativă este de 3,6 miliarde de lei, cu 9% mai mare decât în luna precedentă.

Finanţele intenţionează să completeze această sumă cu 540 de milioane de lei din sesiunile suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 9% peste cel din octombrie.

Patru dintre sesiunile de obligaţiuni guvernamentale sunt de câte 600 de milioane de lei, faţă de una în luna precedentă, una de 400 de milioane de lei, două de 300 de milioane de lei, faţă de una în luna trecută, iar alta de 200 de milioane de lei şi una de 100 de milioane de lei, precum în luna precedentă.

Acestora le corespund, în această ordine: patru sesiuni suplimentare de câte 90 de milioane de lei, una de 60 de milioane de lei, două de 45 de milioane de lei şi una de 30 de milioane de lei.

Astfel, fără sumele suplimentare, MFP doreşte să atragă în noiembrie o sumă de 4,2 miliarde de lei, apropiată de cea de 4,18 miliarde de lei propusă în octombrie.

În schimb, suma atrasă de România din extern, în acest an, se ridică la 4,75 miliarde de euro (peste 22 de miliarde de lei) - 3,75 miliarde în euro şi 1,2 miliarde în dolari (aproximativ un miliard de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO