Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a prezentat marţi seara proiectul pentru suspendarea plăţii ratelor la bancă pentru persoanele fizice şi companii. Care sunt condiţiile pentru a putea beneficia de prelungirea suspendării. Ce se întâmplă cu creditele ipotecare

Ministerul Finanţelor a prezentat marţi seară proiectul de act normativ pentru suspendarea plăţii ratelor la bancă de către persoanele fizice şi juridice, care de fapt acoperă prelungirea suspendării anunţată de guvern.

“De această facilitate beneficiază debitorii care au un contract de creditare în derulare, pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a actului normativ. Sunt incluse doar creditele fără restanţă, la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.”

Ministerul Finanţelor precizează că debitorii pot solicita suspendarea plăţii ratelor pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună şi maximum 9 luni, adică suspendarea nu poate fi extinsă peste 9 luni din momentul în care a fost acordată.

Ministerul de Finanţe precizează că suspendarea poate fi şi pentru creditele pentru care până acum nu s-a solicitat suspendarea.

Pentru a beneficia de suspendare, debiytorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau încasărilor cu minimum 25%.

În cazul creditelor ipotecare, persoanele fizice trebuie să declare pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile familiei de situaţia gravă generată de pandemia Covid.

Conform BNR, 118.000 de  persoanele fizice şi companii au solicitat suspendarea plăţilor ratelor bancare, suma totală fiind de 47 de miliarde de lei, reprezentând 18% din totalul finanţărilor bancare.

Vă prezentăîm mai jos comunicatul oficial al Ministerului de Finanţe.

 

Ministerul Finanţelor continuă protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea companiilor afectate de Covid-19 şi a angajaţilor acestora

Ministerul Finanţelor a decis că persoanele fizice sau juridice care au contractat împrumuturi pentru rate de capital, dobânzi şi comisioane, pot solicita suspendarea plăţii ratelor scadente aferente acestor împrumuturi. De această facilitate beneficiază debitorii care au un contract de creditare în derulare, pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a actului normativ. Sunt incluse doar creditele fără restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Finanţelor modifică, completează şi actualizează HG nr. 270/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a aprobării OUG nr.227/2020.

Măsuri propuse:

  • Debitorii au posibilitatea solicitării suspendării plăţii ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă cuprinsă între minimum 1 lună şi maximum 9 luni; suspendarea poate fi solicitată atât pentru creditele pentru care a fost deja obţinută suspendarea obligaţiilor de plată, cât şi pentru creditele pentru care nu s-a solicitat anterior accesarea facilităţii de suspendare;
  • Perioada maximă de 9 luni include şi perioada suspendării efective a obligaţiilor de plată în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 şi/sau perioadele de suspendare acordate în cadrul amânărilor la plată non-legislative, iar debitorul are posibilitatea de a obţine o singură dată suspendarea obligaţiilor de plată;
  • Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021 inclusiv, acesta urmând a efectua analiza şi emite decizia până cel târziu la data de 30 martie 2021 inclusiv;
  • Beneficiază de aceste facilităţi debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, care nu a ajuns încă la scadenţă şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;
  • De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020, să se afle în imposibilitatea onorării obligaţiilor de plată aferente creditului şi să nu se afle în insolvenţă la data solicitării rambursării creditului.

În cazul contractelor ipotecare, persoanele fizice trebuie să declare pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile proprii şi/sau veniturile familiei de situaţia gravă generată de pandemia SARS-COV-2 şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului urmare a intrării în şomaj tehnic, a concedierii, a reducerii salariului, a plasării acestuia în carantină instituţionalizată etc.

Implementarea acestei facilităţi va avea ca efect protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă şi menţinerea în activitate a companiilor, implicit şi a locurilor de muncă asigurate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele răspândirii SARS-CoV-2.

Facilităţile prezentate reprezintă un sprijin real pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi a altor categorii de entităţiale căror venituri au fost afectate de răspândirea virusului SARS-CoV-2. De asemenea, vor fi menţinute lichidităţile necesare desfăşurării activităţii economice de către întreprinderi pe perioada afectată de restricţiile determinate de pandemia SARS-CoV-2.

Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparenţă decizională.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.