Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor lansează a şasea emisiune consecutivă de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie. Titlurile în lei au dobânzi de 4% şi 4,6% pe an, iar cele în euro de 1,8% pe an

Ministerul Finanţelor lansează a şasea emisiune...

Autor: Roxana Rosu

18.11.2021, 10:26 2165

Ministerul de Finanţe anunţă oficial derularea unei noi oferte publice pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, în lei şi euro la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie, la care persoanele interesate pot subscrie rpin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD – Groupe Societe Generale,

Aceasta este a şasea ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanţelor la bursă începând din iulie 2020. Prin intermediul primelor cinci oferte, derulate în 2020 şi 2021, statul a atras de la populaţie aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

„Ministerul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei prin intermediul Programului FIDELIS. Considerăm că titlurile de stat FIDELIS dedicate populaţiei, lansate atât în lei cât şi în euro, vor continua să capteze interesul românilor care doresc să economisească prin investiţii sigure, garantate de statul român. Totodată, ne bucurăm că profesionalismul şi experienţa partenerilor noştri în acest Program continuă să fie un motor de susţinere în promovarea acestor emisiuni derulate prin mecanismul Bursei de Valori Bucureşti”, a declarat Dan Vîlceanu, Ministrul Finanţelor.

Titlurile de stat Fidelis în lei, cu scadenţa la un an, au o dobândă de 4%, cele pe trei ani de 4,6% pe an, iar pentru cele în euro statul român plăteşte 1,8% pe an pentru cinci ani.

Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară. În procesul de subscriere nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

„Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor reconfirmă că este un partener al întregii pieţe de capital, deoarece, pe de o parte, acestea sunt unele dintre instrumente financiare cu cel mai redus nivel al riscului, iar pe de altă parte, după listare, investitorii au posibilitatea oricând să îşi gestioneze activ portofoliile, prin achiziţii suplimentare sau prin vânzare. Totodată, Fidelis demonstrează că piaţa de capital este un bun instrument de finanţare pentru Statul Român, iar sumele atrase prin precedentele cinci emisiuni sunt considerabile, pentru că vorbim de un total de 1,6 miliarde euro, bani atraşi de la persoane fizice, într-o perioadă marcată de incertitudinile generate de pandemia şi de efectele acesteia asupra economiei”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (10 decembrie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.  

Data estimată de intrare la tranzacţionare este 16 decembrie 2021. 

„Anul 2021 are perspectivele de a fi cel mai bun an din istoria BVB din prisma numărului de runde de finanţare derulate. Este o efervescenţă în piaţa de capital, ceea ce dovedeşte interesul în creştere pentru atragerea de finanţare. Dacă la finalul anului trecut, ne aşteptam la circa 20 de runde de finanţare pentru tot anul 2021, până în prezent am ajuns la 55 de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni, pe ambele pieţe ale BVB, iar sumele atrase cumulează peste 1,5 miliarde euro. Totodată, vedem şi noi investitori venind pe piaţa de capital, numărul acestora urcând cu 8.800, la aproape 74.500. Aceste cifre dovedesc că piaţa de capital este o soluţie viabilă pentru finanţarea economiei”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO