Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor discută cu bancherii mai multe scenarii privind amânarea ratelor românilor la credite şi după 1 ianuarie 2021. Florin Cîţu: Ne uităm la mai multe variante

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice

Autor: Cristina Bellu

09.10.2020, 11:52 909

Ministerul Finanţelor a început să poarte discuţii cu bancherii privind amânarea ratelor românilor la credite şi după data de 1 ianurie 2021, având în vedere prelungirea consecinţelor economice nefavorabile determinate de criza coronavirusului.

“Ne gândim împreună cu sistemul bancar ce vom face după data de 1 ianuarie. Este clar că economia nu şi-a revenit încă şi s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi. Căutăm împreună soluţii pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienţii băncilor şi nici economia să nu sufere”, spune Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, într-un material video postat pe o reţea de socializare.

El menţionează că în momentul de faţă sunt luate în calcul mai multe variante, inclusiv cea de prelungire a perioadei privind amânarea ratelor românilor la credite.

“Putem să plecăm de la o prelungire, până la variante mai soft, pe anumite cazuri specifice, unde oamenii rămân în şomaj. Trebuie mai întâi  să analizăm împreună cu sistemul bancar care sunt efectele de până acum. Ce costuri au însemnat aceste nouă luni şi ce putem să facem în viitor”.

Înţelegerea dintre bancheri şi Ministerul Finanţelor, care a fost agreată în primăvara acestui an în contextul crizei coronavirusului, a vizat prelungirea ratelor cu până la 6 luni, respectiv, cel mult până la finalul anului 2020.

Până la 15 iunie, peste 334.000 clienţi persoane fizice şi aproape 28.000 de companii au solicitat suspendarea plăţii ratelor, ceea ce reprezintă 22% dintre creditele acordate persoanelor fizice şi circa 28% din portofoliul total de credite accesate de persoanele juridice, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO