Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 3,3 mld. lei în ianuarie, sub nivelul planificat şi la dobanzi în creştere

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 3,3...

Autor: Claudia Medrega

31.01.2017, 00:00 74

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 3,3 mld. lei în luna ianuarie prin vanzarea de stitluri de stat, sub nivelul planificat, iar randamentele (dobanda efectivă) au fost pe o tendinţă ascendentă.

Pentru luna ianuarie Trezoreria Statului planificase să împrumute de pe piaţa internă 3,4 mld. lei, din care 2,1 mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni şi 1 mld. lei prin certificate de trezorerie, la care se putea adăuga suma de 315 mil. lei la licitaţii suplimentare. Ultima licitaţie din luna ianuarie cu titluri scadente peste zece ani a fost mai slabă decat aşteptările analiştilor.

Trezoreria Statului a împrumutat mai puţin de jumătate din suma planificată, respectiv 147 mld. lei, la randamente mediu/maxim de 3,96/3,99%, care au fost peste estimări. iRiscurile fiscale interne şi incertitudinile politice, alături de aşteptările de creştere a inflaţiei (atat la nivel global, cat şi în Romania) ştirbesc atractivitatea obligaţiunilor în lei cu scadenţe lungi", consideră analiştii ING Bank.

Ministerul Finanţelor are două varfuri de plată în acest an, în iunie şi în iulie. În iunie ajung la maturitate titluri de 8,7 mld. lei, iar în iulie statul va avea de acoperit scadenţe de 8 mld. lei. Nevoia de finanţare brută în acest an (rostogoliri plus deficit) este de aproximativ 65 mld. lei, din care cea mai mare parte, în jurul sumei de 50 mld. lei, va fi acoperită probabil de pe piaţa locală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO