Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe pregăteşte schimbarea din temelii a taxei pe activele băncilor

Ministerul de Finanţe pregăteşte schimbarea din...

Autor: Anelis Baciu

05.03.2019, 00:07 4328

Decuplarea taxei de ROBOR, aplicarea unei cote anuale fixe care sca­de pentru băncile cu marje mici, scăde­rea bazei de active, aplicarea semes­tri­ală, în loc de trimestrială a taxei, aces­tea sunt principalele modificări la care Ministerul de Finanţe lucrează în pre­zent în ceea ce priveşte taxarea băncilor.

Detalii privind calculul taxei bancare apar în scrisoarea trimisă de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici către agen­ţia de rating S&P, iar aplicarea semestrială a taxei în loc de trimestrială, a fost confirmată ieri de Teodorovici într-o declaraţie de presă, potrivit Mediafax.

Cele mai importante modificări ale taxei sunt fără îndoială, decuplarea de indicele ROBOR şi exluderea unor categorii de active din baza de calcul a taxei. Ruperea taxei de ROBOR a fost susţinută în principal de Banca Naţională care a precizat în repetate rânduri că stabilirea taxei în funcţie de indicele pieţei monetare îi afectează eficienţa politicii monetare.

Pe de altă parte, excluderea din baza de calcul a taxei a mai multe categorii de active ar urma să reducă substanţial valoarea absolută a taxei plătită de bănci. Potrivit, informaţiilor ZF, titlurile de stat, creditele acordate prin programele guvernamentale, dar şi cele pentru IMM-uri, a urma să fie eliminate, conducând la o reducere de peste 30% a activelor taxabile.

Ieri, acţiunile băncilor BRD SocGen şi Banca Transilvania au urcat la BVB cu 3,2%, respectiv 4,71%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO