Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe: Datoria guvernamentală va ajunge la finele lui 2020 la 40,9% din PIB, faţă de 35,2% în 2019, sub plafonul maxim de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht

Ministerul de Finanţe: Datoria guvernamentală va ajunge...

Autor: Roxana Rosu

25.05.2020, 11:24 266

Datoria guvernamentală a României, conform metodologiei UE, s-a situat la sfârşitul anului 2019 la 35,2% din PIB, iar estimările pentru 2020 indică un nivel de 40,9%, ţinând cont de scăderea economiei cu circa 1,9%, de deprecierea leului în raport cu euro şi de efectele generate de răspândirea coronavirusului, se arată în Programul de Convergenţă publicat de Ministerul de Finanţe.

Nivelul la care s-a aflat datoria la finele lui 2019 este mult inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht pentru ţările membre UE.

Din totalul datorie guvernamentale, datoria internă a reprezentat 18,9% din PIB, iar datoria externă a fost de 16,3% din PIB.

”În condiţiile în care se estimează o contracţie a economiei de cca -1,9%, o depreciere a monedei naţionale faţă de euro, principala valuta în care este denominată datoria publică şi un deficit calculat conform metodologiei UE de peste 3% din PIB, ca urmare a efectelor generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, estimăm că ponderea datoriei guvernamentale brute conform metodologiei UE va fi de 40,9% din PIB la sfârşitul anului 2020”.

Incluzând în calcul şi activele financiare lichide, nivelul datoriei guvernamentale nete (reprezentând datoria guvernamentală brută minus activele financiare lichide) este estimat la 35,2% din PIB la sfârşitul anului 2020.

Activele financiare includ aur şi DST (Drepturile speciale de tragere), depozite şi numerar, titluri de valoare, altele decât acţiuni consolidate la valoarea de piaţă, acţiuni şi alte participaţii la capital, daca sunt cotate la bursă, inclusiv acţiunile fondurilor mutuale.

Totodată, pentru îmbunătăţirea managementului datoriei publice şi evitarea presiunilor temporare în asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere menţinerea rezervei financiare (buffer) în valută aflată la dispoziţia Trezoreriei Statului, care să permită gestionarea riscului de refinanţare şi de lichiditate, în prezent politica fiind de menţinere a acestei rezerve la un nivel care să acopere până la 4 luni din necesarul brut de finanţare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO