Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe a respins luni toate ofertele de cumpărare primite de la bănci la licitaţia pentru titluri de stat considerând un nivel inacceptabil al preţului ofertat

Ministerul de Finanţe a respins luni toate ofertele de cumpărare primite de la bănci la licitaţia pentru titluri de stat considerând un nivel inacceptabil al preţului ofertat.

Licitaţia organizată astăzi viza o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2028, în valoare de 500 milioane lei. Rata cuponului a fost 4,15%. 

Volumul total al cererii s-a ridicat la 313 milioane lei, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 280 lei, iar 33 milioane lei au fost oferte necompetive.

”În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”, a anunţat ministerul.

Semnalele favorabile din sfera economiei interne alături de majorarea ratelor de dobândă pe pieţele internaţionale de obligaţiuni suverane au condus la creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 15,2% la 3,18% săptămâna trecută, apropiindu- se maximul de la jumătatea lunii decembrie.

De la începutul anului, dobânzile s-au majorat cu 7,3%. 

Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 23.1% la 1.44 puncte procentuale, maximul de la finalul lunii mai a anului trecut.

Săptămâna trecută Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 1,3 miliarde lei prin titluri de stat scadente în iunie 2026 şi cu 430 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2034, la costuri medii anuale de 2,30%, respectiv 3,75%.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.