Bănci și Asigurări

Ministerul de Finanţe a împrumutat doar 389 mil.lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni de 400 mil.lei, şi a respins toate ofertele primite pentru o emisiune de certificate de trezorerie

Ministerul de Finanţe a împrumutat doar 389 mil.lei de...

Autor: Roxana Rosu

17.01.2019, 14:49 479

Ministerul de Finanţe a împrumutat astăzi 389 milioane lei printr-o emisiune de  obligaţiuni în valoare totală de 400 milioane lei şi a respins ofertele băncilor pentru o emisiune de certificate de trezorerie în valoare de 500 milioane lei, considerând nivelul randamentului oferit inacceptabil.

Emisiunea de obligaţiuni are scandenţa în 2029 şi o dobândă de 5,11% pe an, valoarea totală a cererii venită din partea celor şase dealeri primari fiind de 593 milioane lei. Din suma totală adjudecată, de 389 milioane lei, băncile au licitat în nume şi cont propriu 351 milioane lei, iar 38 milioane lei au fost oferte necompetitive.

Potrivit comunicatului, ministerul respinge în totalitate ofertele  de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 98.6849%.

În cazul emisiunii de certificate de trezorerie cu discont, de 500 milioane lei, Ministerul de Finanţe a respins toate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului.  Valoarea totală a cererii venită din partea băncilor a fost de 209 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a început să împru­mu­te şi euro de la băncile de pe piaţa locală, după ce la cele mai recente licitaţii cu titluri de stat în lei din 2019 a atras de la instituţiile de credit doar puţin peste jumătate din sumele pro­gramate iniţial, în condiţiile în care nu a considerat accep­tabil nivelul dobânzilor. Ieri, Ministerul Finanţelor a îm­prumutat 83,5 mil. euro de la bănci, sub nivelul programat, de 100 mil. euro, scadenţa titlurilor de stat în euro fiind în 2023. Randa­men­tul până la maturitate aferent pre­ţului mediu de adjudecare a fost de 0,97%, iar rata cuponului de 1%.

Începând din vara anului 2009 şi până în 2017, Ministerul Finan­ţelor a împrumutat de pe piaţa in­ternă cumulat aproxi­ma­tiv 11 mld. euro de la băncile locale. Anul trecut, prin patru licitaţii, Trezo­re­ria a împrumutat în total 612 mil. euro de la instituţiile de credit româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO