Bănci și Asigurări

Ministerul a împrumutat un miliard de lei pe un an la un cost în creştere: 0,68% pe an

Ministerul a împrumutat un miliard de lei pe un an la un...

Autor: Liviu Popescu

22.03.2016, 00:00 157

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci un miliard de lei (echivalentul a 224 mil. euro) printr-o emisiune de certificate de trezoreria cu scadenţa în martie 2017.

Statul s-a împrumutat la un randament mediu de 0,68%, în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat, din februarie, când Finanţele s-au împrumutat la 0,61%.

Băncile au ofertat agresiv, respectiv de 2,4 ori peste suma menţionată în prospect, adică 2,4 mld. lei, însă în final Finanţele au împrumutat doar suma planificată.

„Condiţiile de lichiditate rămân bune, dar faptul că BNR a avut un ton favorabil întăririi politicii monetare în perioada recentă a ştirbit din atractivitatea instrumentelor cu scadenţe reduse”, scriu analiştii de la ING Bank într-un raport.

Finanţele intenţionează să împrumute în martie de la bănci 4 mld. lei (900 mil. euro) şi 250 mil. euro. În această lună, până în prezent, statul a împrumutat 3,2 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO