Bănci și Asigurări

Mindbank: profit de 6,2 miliarde de lei si investitii de 5 miliarde de lei

24.05.2001, 00:00 23



Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa - Mindbank, prima banca cu capital privat autohton si strain care a fost infiintata dupa 1989, a obtinut in primele patru luni ale acestui an un profit de 6,2 miliarde de lei, in crestere cu 91,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Activul bilantier a ajuns la sfarsitul lui aprilie la 856,5 miliarde de lei, cu 40,5% mai mult decat valoarea acestui indicator la 30 aprilie 2000.

"Trendul urmat de acesti indicatori a fost satisfacator pentru noi, reusind fara probleme sa ne depasim bugetul stabilit pentru primele patru luni", a declarat Ioan Prundus, presedintele Mindbank.

Potrivit acestuia, disponibilitatile bancii erau la sfarsitul lui aprilie de 424,8 miliarde de lei, in crestere cu 47,82% fata de perioada similara a anului trecut. Lichiditatea bancii este de 124,7%, in timp ce solvabilitatea a ajuns la 81,9%.

Mindbank intentioneaza sa investeasa in acest an 157.000 dolari (aproximativ 5 miliarde de lei) in dezvoltarea activitatii bancii. Investitiile care vor fi facute in acest an vor fi directionate in principal pe achizitia de tehnica de calcul, pe de o parte, dar si in dotari necesare activitatii de casierie (cumpararea de masini de numarat banii, de depistat falsuri), a mai mentionat Ioan Prundus, presedintele bancii.



Strategia de dezvoltare a bancii pentru perioada 2001-2004

Principalele obiective sunt cresterea bilantului de trei ori pana la 2.500 miliarde de lei, majorarea ROE (rata de rentabilitate a capitalului) de la 4,6% la 15,2%, dublarea numarului de clienti persoane juridice pana la peste 30.000 de persoane.

De asemenea, se va merge pe extinderea retelei teritoriale astfel incat la sfarsitul lui 2004 Mindbank sa aiba 19-20 de sucursale, fata de 11 acum.

"Ne vom lansa si pe piata leasingului si in acelasi timp vom incerca sa extindem colaborarile cu societatile de asigurari", mai spune Prundus.

Potrivit noii strategii banca se va implica mai mult in finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, dorind ca la sfarsitul lui 2004 ponderea creditelor in total active sa fie de 46% comparativ cu 11% cat reprezinta acum.

Mindbank a fost prima banca cu capital privat autohton si strain care a fost infiintata dupa 1989, capitalul social la infiintarea bancii fiind de 1,5 miliarde de lei.

Conducerea actuala a bancii este formata din membrii fondatori, presedintele si vicepresedintii lucrand in sistemul bancar de cateva decenii, la Banca Romana de Comert Exterior - Bancorex, si BRD.

Capitalul social al bancii este in prezent de 150 de miliarde de lei in care sunt cuprinse si varsaminte in valuta de aproximativ 5 milioane de dolari.

Structura actionaritului bancii este in prezent: cooperatia mestesugareasca - 36,27%, 37,9% - persoane fizice si juridice romane, restul actiunilor fiind detinute de persoane fizice si juridice straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO