Bănci și Asigurări

Mihaescu, IFC: Deja se vad primii pasi de creditare. Nu va asteptati insa la cresteri rapide

Mihaescu, IFC: Deja se vad primii pasi de creditare. Nu va asteptati insa la cresteri rapide

Ana-Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania: Cred ca sistemul bancar romanesc a trecut criza, pana in acest moment, cu bine. Pot sa mai fie probleme in acest an, dar marginale. Adica neperformantele vor mai creste, este normal pana cand se stabilizeaza economia, dar outlook-ul este pozitiv.

23.03.2010, 23:12 156

"Acum trebuie ca impactul miscarilor pozitive din economie cares-au inregistrat in ultimele luni sa se vada si mai evident. Darcred ca deja se vad primii pasi de creditare. Nu ne putem asteptala o recuperare rapida - aceasta a fost discutia dintotdeauna.Recuperarea va fi un pic mai lenta. Cred ca pachetul financiar dela FMI a ajutat semnificativ, redand increderea", a explicatMihaescu intr-un interviu acordat ZF.

IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale - are expunere decirca 650 mil. euro in Romania, din care aproximativ 60% pesistemul bancar.

Mihaescu afirma insa ca volumul creditelor pe care bancile lepot acorda este constrans de nivelul capitalului disponibil. In modnormal, pentru fiecare euro din capital, banca poate acorda creditede 12 euro.

In cazul creditelor neperformante (cu intarzieri mai vechi de 90de zile) suma este dedusa integral din capital, astfel cadeteriorarea portofoliilor din ultimul an a dus la cerinte decapitalizare pentru multe banci. Anul trecut, bancile si-au majoratfondurile proprii cu circa 500 de milioane de euro.

Sefa IFC a precizat ca societatile financiare pot fi ajutate fieprin injectii de capital, fie reducand activele - eliminand dinbilant acele active care nu mai sunt performante. "In momentul incare activele neperformante vor iesi din bilanturile bancilor, elevor avea capital suplimentar si vor putea sa crediteze cu mai multaagresivitate".

Cresterea portofoliului de credite neperformante a generatmajorarea cheltuielilor cu provizioanele de risc. Pentru ajustareaportofoliilor, unele banci si-au creat propriile lor divizii deprocesare a activelor neperformante sau au inceput sa vanda acestecredite unor firme specializate in recuperarea creantelor.

Divizia de investitii a Bancii Mondiale s-a aratat dispusa saajute bancile sa proceseze creditele neperformante. IFC a investitin fonduri ce se ocupa de restructurarea creditelorneperformante.

Boardul IFC a aprobat la inceputul anului trecut o investitie depana la 100 mil. euro pentru un proiect total de 450 mil. europentru cumpararea de credite neperformante din Europa Centrala side Est. Pana in prezent nicio banca din Romania nu a apelat laprogramul IFC de preluare a activelor toxice.

"Pentru moment avem finantari de 400 mil. dolari in 12 proiecte- in Cehia, Filipine, Rusia, Thailanda, Columbia si China. Si prinultimele proiecte care sunt proiecte regionale acoperim si Romania,Ucraina si Turcia. Noi speram sa ajungem la 1,5 mld. dolari inintreaga lume in trei ani de zile. Dar am vrea sa si sindicalizam.Pentru moment am sindicalizat 175 mil. dolari in aceste 12proiecte, dar pe trei ani de zile avem un plan foarte ambitios siam putea sa ajungem la 4-5 mld. dolari sindicalizat de la altiinvestitori".

De ce ar crea bancile divizii proprii de procesare a activelortoxice?

"Pentru ca aceasta activitate ar putea sa aiba niste rezultatebune. Pentru ca return-ul pe equity este semnificativ si atuncisunt unele societatii, banci sau chiar institutii de stat, careprefera sa-si faca propriile agentii si sa se ocupe de aceastarestructurare. Si este perfect recomandabil. Nu exista o reteta:trebuie neaparat sa-ti vinzi activele catre o societatespecializata versus realizarea unor agentii in house".

Mihaescu a explicat ca prelucrarea activelor neperformante cereo expertiza deosebita, fiind nevoie de o imbinare a experienteiinternationale cu cea locala.

Diferenta consta in faptul ca, in cazul in care entitatileopteaza pentru o agentie proprie, se vor bucura de randamentul pecare-l vor obtine, dar trebuie sa injecteze in aceasta perioadabanii necesari pentru restructurare. "Caci numai cu rescadentareaclara, fara injectie de bani suplimentari, in general, nu sesalveaza activele respective".

Deci, daca societatea "simte" ca are expertiza si fondurilenecesare pentru aceasta restructurare, o poate realiza "inhouse",cu rezultate pozitive. In cazul in care prefera ca restructurareasa fie facuta de altcineva, vinde activele pur si simplu si astfelisi micsoreaza bilantul si creste gradul de capitalizare.

Ca raspuns la criza, IFC a mai lansat la nivel internationaldoua fonduri - fondul de capitalizare a bancilor si facilitatea detrade finance - ambele disponibile si pentru Romania. "In Romanianu am avut cereri de capitalizare a bancilor pentru ca ele suntinca bine capitalizate. Cu fondul de capitalizare am facutinvestitii in regiune, in banci din Ucraina sau Kazahstan, dar nuin Romania". IFC a participat cu 1 mld. dolari la fondul decapitalizare si a atras inca 2 mld. dolari.

Trei banci au accesat garantii pentru finantarea detranzactii comerciale

Facilitatea de trade finance ofera bancilor confirmatoaregarantii partiale sau integrale pentru acoperirea riscului deneplata al bancilor din tarile emergente pentru astfel detranzactii. Facilitatea se ridica la 3 mld. dolari si in mai 2009s-a lansat o noua initiativa pentru a creste aceasta facilitate la5 mld. dolari.

Mihaescu a precizat ca in Romania, a avut loc negocierea unoracorduri cu trei institutii de credit din top 10 pentru a intra inrandul bancilor confirmatoare pe proiecte de trade finance. "Eleparticipa tocmai la acest efort de promovare a comertului, fara saconsume capital propriu. Acesta este un lucru pozitiv".

In opinia sefei misiunii IFC, sistemul bancar romanesc a depasitcriza cu bine si chiar daca ar mai putea sa apara probleme in acestan legate de cresterea creditelor neperformante, perspectiva estepozitiva. "Cred ca sistemul bancar romanesc a trecut criza, pana inacest moment, cu bine. Pot sa mai fie probleme in acest an, darmarginale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO