Bănci și Asigurări

Micile bănci de economii ar putea crea mari probleme financiare Germaniei

Micile bănci de economii ar putea crea mari probleme...

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2018, 00:04 650

Legăturile prea strânse dintre politicienii germani şi cele 385 de bănci de economii din sectorul public al ţării, cunoscute drept Sparkassen, se află în centrul îngrijorărilor privind riscuri ascunse la adresa sistemului financiar al Germaniei, scrie Bloomberg.

„Cel mai mare sistem bancar din Germania este predominant controlat şi monitorizat de oameni ale căror cunoştinţe financiare sunt discutabile“, spune Ralf Jasny, profesor de business la Universitatea din Frankfurt.

Fiecare Sparkasse este independentă şi nu are ataşată eticheta „prea mare pentru a cădea“, nefiind astfel sub monitorizarea BCE. Deşi un val de fuziuni aproape a înjumătăţit numărul Sparkassen din anii ‘90, sistemul rămâne unul fragmentat, dar împreună acestea con­trolează active de 1.200 miliarde de euro care le-ar poziţiona pe locul doi în sistemul bancar german, după Deutsche Bank.

„O majorare rapidă de dobânzi le-ar pune pe toate în dificultate“, spune Isabel Schnabel, profesor la Univer­sitatea din Bonn. „Am putea ajunge într-un punct unde sunt prea multe pentru a cădea“.

Abundând în depozite, Sparkassen sunt o forţă dominantă în retail banking, în special în zonele rurale. Aproximativ 60% din populaţie are o relaţie cu o Sparkasse, potrivit companiei de rating DBRS şi, la suprafaţă, strategia acestora este dominată de prudenţă.

Presiunile de a face profit sunt mici în cazul acestor bănci, iar banii pe care-i fac sunt reinvestiţi sau merg în vistieria statului. Focusul local le face să prefere credite conservatoare, cu marje scăzute, iar nicio Sparkasse nu a intrat în default din anii ’70. Criticii atrag însă atenţia asupra exemplului Landesbanken, o reţea de bănci de wholesale care inves­tesc banii de la Sparkassen pe pieţele inter­naţ­i­o­nale. După pariuri dezas­truoase pe credite şi alte greşeli făcute cu un de­ceniu în urmă, ins­tituţiile res­pecti­ve a trebuit să fie salvate, costând contri­bua­bilii peste 30 mi­liarde de de euro.

„Un declin al eco­no­miei germane ar putea duce la o reacţie în lanţ de insolvenţe în rândul băncilor de economii, pe care sis­temul Sparkasse va avea dificultăţi în a le ab­sorbi“, spune Reint Gropp, preşe­dinte al institutului de cercetare Halle.

Franţa, Italia şi Austria au avut la un moment dat reţele similare de bănci de economii locale, dar le-au reformat între timp. Apărătorii sistemului atrag însă atenţia asupra stabilităţii băncilor în crize din trecut, angajamentul acestora faţă de dezvoltarea comunitară şi o ex­pertiză locală de care bănci ca Deutsche Bank sau Commerzbank nu dispun.

Spre deosebire de marile bănci, Sparkassen sunt văzute cu ochi buni, ca servind nevoile nemţilor de rând.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO