Bănci și Asigurări

Micii investitori au suprasubscris de trei ori acţiunile disponibile în cadrul ofertei Electrica

Micii investitori au suprasubscris de trei ori acţiunile...

Autor: Vlad Popescu

20.06.2014, 18:40 1307

Astfel, tranşa micilor investitori de retail a fost subscrisă de 2,96 ori, până la sfârşitul zilei de vineri fiind înregistrate, potrivit brokerilor, ordine pentru 36,77 milioane de acţiuni, faţă de volumul de 12,403 milioane de titluri disponibile.

Un volum de 7,726 milioane de acţiuni au fost subscrise prin ordine pentru pachetul garantat de până la 1.000 de acţiuni. Ordinele garantate sunt limitate la 10 milioane de acţiuni.

Pe segmentul cu discount, investitorii de retail au subscris 29,044 milioane de acţiuni. Investitorii mici de retail care au subscris mai mult de 1.000 de acţiuni în oferta Electrica în primele cinci zile de desfăşurare a operaţiunii, respectiv de luni 16 iunie şi până vineri 20 iunie, vor beneficia de un discount de 5% din preţul final rezultat din ofertă. Distribuirea acţiunilor se va face pro-rata, în funcţie de cerere şi de numărul de acţiuni subscrise prin ordinele pentru pachetul garantat de până la 1.000 de titluri.

Preţul final va fi stabilit după încheierea ofertei, când vor fi cunoscute şi subscrierile pe tranşa investitorilor instituţionali, unde sunt disponibile 150,610 milioane de acţiuni, sau 85% din titlurile scoase la vânzare. Ultima zi de subscriere este miercuri, 25 iunie, iar listarea ar putea avea loc la începutul lunii iulie.

Pe segmentul investitorilor de retail sunt disponibile 15% din acţiunile scoase pe piaţă - 7% pentru investitorii mici, respectiv 8% pentru investitorii mari de retail. Alocarea pentru investitorii de retail poate fi suplimentată cu până la 5%, de la 15% la 20% din acţiunile disponibile în ofertă, în funcţie de cerere.

Statul vrea să transfere către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica prin oferta publică iniţială, operaţiune prin care compania ar urma să atragă minimum 435 milioane euro.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Investitorii şi-au îndreptat atenţia în ultimele zile spre oferta Electrica, rulajul bursei fiind limitat în primele trei şedinţe din această săptămână. Joi şi vineri, lichiditatea pieţei a revenit încet spre cote normale pentru această perioadă, şi datorită tranzacţiilor pe piaţa secundară.

Bursa de la Bucureşti a închis vineri fără variaţii semnificative, indicele general BET-C afişând o creştere de 0,09%. Pe de altã parte, indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,1%.

Acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) au crescut vineri cu 10,36%, la 0,9 lei, după ce dezvoltatorul a lansat o majorare de capital de 80 milioane lei, prin emisiune de acţiuni la preţul nominal de 1 leu pe acţiune.

Investitorii au tranzacţionat vineri pe BVB acţiuni de 39,5 milioane lei (8,98 milioane euro), aproape jumătate din lichiditate fiind acoperită de tranzacţiile pe piaţa secundară cu acţiuni Fondul Proprietatea (16,24 milioane lei), Romgaz (1,19 milioane lei), Transgaz (975.000 lei) şi OMV Petrom (304.600 lei). Un număr de 10 acţiuni au înregistrat lichiditate mai mare de 500.000 lei pe piaţa principală.

Acţiunile din sectorul energiei au împins indicele BET-NG în urcare cu 0,4%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a câştigat 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Bursele vest-europene au urcat în prima parte a şedinţei de vineri, cu câştiguri în sectorul producătorilor de medicamente, datorită optimismului generat de activitatea din zona fuziunilor şi achiziţiilor, cu o tranzacţie de aproape 50 miliarde de dolari în cărţi între companiile AbbVie (SUA) şi Shire (Marea Britanie), deşi compania britanică a respins oferta.

În zona economiilor emergente, randul sud-african s-a întărit cu peste 0,5% faţă de dolar, scăderea volatilităţii de pe pieţele valutare generând cerere pentru active care oferă randamente mai ridicate. Obligaţiunile guvernamentale britanice şi aurul se depreciază.

Indicele Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York a închis joi la un nivel record, iar principalii indici ai burselor vest-europene s-au apropiat de maximele ultimilor şase ani, după ce oficialii Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, au sugerat că dobânzile vor fi menţinute la niveluri reduse.

Dobânzile practicate pe piaţa interbancară europeană pentru plasamente în euro la termen de o zi au scăzut la 0,01%, un minim record.

Preţurile mărfurilor, în principal petrolul, încheie în urcare cea de-a doua săptămână consecutiv, pe fondul escaladării violenţelor din Irak, unul dintre cei mai importanţi exportatori de ţiţei la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO