Bănci și Asigurări

MF: asigurarile private de sanatate sunt, "in principiu", deductibile

28.01.2004, 00:00 54



Asigurarile private de sanatate, unica sansa pe termen scurt de imbunatatire a serviciilor medicale si a veniturilor pentru personalul medical, urmeaza sa se legifereze in curand. Ministerul Finantelor recunoaste de anul acesta cheltuielile cu asigurari private de sanatate ca fiind deductibile, ceea ce este un atu major pentru companiile de asigurari care au deja aceste produse in portofoliu.



"Ca principiu, chiar si primele platite pentru produsele de asigurari de viata in sistemul actual pot fi recunoscute drept cheltuieli deductibile fiscal pentru 2004, Codul Fiscal neavand prevazute restrictii in acest sens. Formal insa, avem nevoie de o lista care sa precizeze tipurile de afectiuni asigurabile, lista care va aparea insa o data cu legea privind asigurarile de sanatate private", au precizat pentru ZF surse din conducerea ministerului finantelor.



Conform Codului Fiscal, cheltuielile cu asigurari private de sanatate sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an la angajat (la calculul impozitului pe venitul global) si 200 de euro la angajator (la calculul impozitului pe profit).



In normele de aplicare ale Codului, singurele referiri facute in privinta asigurarilor de sanatate vizeaza obligatia contribuabilului de a depune, pe langa declaratia de venit global, o copie dupa contractul de asigurare si chitantele doveditoare pentru plata primelor de asigurare.



Ca urmare, conform declaratiilor citate ale oficialilor din Finante, situatia este diferita in cazul acesta fata de cazul contributiilor pentru pensii private, care urmeaza sa fie deductibile doar de la aplicarea legii schemelor de pensii ocupationale, aflata tot in stadiul de proiect in Parlament.



Chiar fara o lege in vigoare, starea deplorabila a sistemului public de sanatate a dus la aparitia unor oferte alternative.



In acest moment, cine vrea o ingrijire mai buna decat cea din sistemul public, are trei posibilitati: sa se aboneze la o clinica medicala privata (cum este cazul Medicover, Medsana sau Unirea Medical Center), sa cumpere o asigurare privata de sanatate sub forma de compensatie (oferita de ING Asigurari sau Sara Merkur) sau sa cumpere o asigurare medicala privata clasica (Omniasig Asigurari de Viata - asigurari dentare, Omniasig Addenda- asigurari medicale, in curand Interamerican tot cu asigurari medicale).



In primul caz, clientul primeste insa doar ingrijire de nivelul I si II (cabinet medical si clinica), iar in al doilea caz primeste de la compania de asigurari doar bani, cash, care pot fi folositi pentru "atentiile" inerente catre personalul medical din clinicile/spitale de stat sau pentru cheltuielile facute in clinici/spitale private.



Sunt inca putine spitale private in Romania unde pot fi facute operatii chirurgicale contra cost.



Al treilea tip de asigurare de sanatate privata, clasica, presupune, asa cum este cazul in tarile dezvoltate, decontarea de catre compania de asigurari a cheltuielilor medicale ale asiguratului. La acest tip de asigurare se refera si legea asigurarilor private de sanatate.



De fapt, acesta este si principiul de functionare a sistemului public de asigurari de sanatate: asiguratul plateste o prima lunara, iar casa de asigurari deconteaza furnizorului de servicii medicale cheltuielile facute in cazul imbolnavirii asiguratului. Insa din cauza interventiei guvernamentale prin care se deturneaza o parte din fondurile colectate la bugetul asigurarilor de sanatate catre alte destinatii, sistemul este subfinantat, asa incat personalul medical este prost platit. In plus, si banii existenti sunt administrati prost, pentru ca nu exista posibilitatea practica de control a Caselor de Asigurari de Sanatate de catre asiguratii-contribuabili. De asemenea, proasta administrare a banilor se datoreaza si caracterului de monopol al sistemului, care prevede alocarea geografica a asiguratilor pe Casele de Sanatate. Din aceste cauze enumerate rezulta starea deplorabila a sistemului public de ingrijire medicala.



Abia aceasta lege va institui o competitie intre companiile de asigurari. Astfel, cei nemultumiti de serviciile furnizate vor putea opta pentru alta companie, personalul medical va fi retribuit corespunzator, iar guvernul nu va avea cum sa deturneze banii platiti unor companii private.



Proiectul legii asigurarilor private de sanatate va fi discutat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce a primit raportul favorabil al Comisiei de Sanatate si Familie, a spus ieri deputatul PRM Mircea Ifrim, presedintele Comisiei.



Proiectul a primit avize favorabile de la Comisia pentru Munca si Protectie Sociala, de la Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati iar Comisia de Buget-Finante a cerut "anumite modificari", conform expresiei deputatului Ifrim.



Principala modificare fata de proiectul de lege adoptat in Guvern este ca acest tip de asigurari nu vor putea fi "substitutive" asigurarii publice de sanatate (adica nu o vor putea inlocui) ci doar complementare (vizand serviciile neacoperite de asigurarea publica de sanatate) sau suplimentare (pentru conditii mai bune in spitale sau clinici).
sorin.pislaru@zf.ro
; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO