Bănci și Asigurări

Metropol, fara polite, Mondial, fara autorizatie

17.02.2003, 00:00 26

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras dreptul a emite polite societatii de asigurare Metropol, companie aflata in administrare financiara din iunie anul trecut din cauza datoriilor. Mai mult, CSA considera ca justitia urmeaza sa stabileasca insolvabilitea companiei.
"In prezent Metropol se afla in incapacitate de plata, situatie care trebuie constatata de catre instanta de judecata", a spus presedintele CSA, Nicolae Crisan.
Metropol nu mai are acum dreptul sa incheie noi contracte de asigurare pentru clasele de asigurari generale, dar "trebuie sa administreze si sa execute contractele de asigurare aflate in vigoare pana la data expirarii duratei de valabilitate a acestora", afirma CSA. Compania este, de asemenea, "obligata sa procedeze imediat la initerea unui plan de transfer de portofoliu  pentru contractele de asigurari de viata".
Metropol a fost una dintre primele companii private de asigurari din Romania, care a ajuns la un moemnt dat la o cota de peste 5% din piata.
Societatea a fost fondata de un om de afaceri african, Joseph Noupadja. El n-a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
Noupadja  afirmase la sfarsitul lunii trecute ca se afla in tratative cu o societate romaneasca, All As Brokers SRL, care ar avea in spate o companie americana. Conform lui Noupadja, aceasta firma ar da 6 milioane $ pentru 75% din actiunile Metropol. De cealalta parte, CSA a spus ca nu stie de noul investitor.
Metropol a acumulat datorii pe care nu le-a mai putu plati dupa ce a vandut foarte multe polite de raspundere civila auto si Carte Verde sub pretul pietei.
CSA a mai anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a retras autorizatia de functionare companiei Mondial Assurance, dupa ce-i retrasese dreptul de a emite polite. Reprezentantii CSA afirma ca societatea a mai vandut polite si dupa ce fusese sanctionata anterior. "In pofida deciziei CSA, societatea a continuat sa incheie noi contracte de asigurare. Nerespectarea masurilor dispuse atrage, dupa caz, raspunderea civila sau penala a persoanelor vinovate", a anuntat CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO