Bănci și Asigurări

Merrill Lynch: BCR devine motorul Erste

11.07.2007, 18:55 22

BCR s-ar putea sa creasca peste asteptari, constituind principalul argument pentru recomandarea de cumparare a actiunilor Erste Bank, conform unui raport recent al bancii de investitii americane Merrill Lynch.
Erste este astfel inclusa pe lista de recomandari de investitii pe termen lung elaborata de analistii Merrill Lynch, cu o tinta de pret de 66,5 euro pentru sfarsitul acestui an. Pretul unei actiuni Erste a crescut cu 0,25% in cursul zilei de ieri pe Bursa de la Viena, ajungand la 59,03 euro.
De la inceputul anului, titlurile bancii austriece au inregistrat fluctuatii puternice, intre un minim de 56,16 si un maxim de 61,50 euro pe actiune.
Banca austriaca urmeaza sa se listeze in toamna si la Bucuresti, dupa Viena si Praga, operatiunea fiind pregatita de BCR Securities si de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Alti analisti apreciaza insa ca BCR va incepe sa resimta mai mult costurile de restructurare legate de integrarea in grupul Erste si mai ales pe cel al ingustarii substantiale a marjelor de dobanda sub presiunea jucatorilor flamanzi dupa cota de piata.
De altfel, chiar austriecii au admis ca nu se asteptau la o scadere atat de rapida a marjelor. "Exista o anumita ingrijorare la nivelul managementului legata de dimensiunea reala a efortului de restructurare si de efectul scaderii marjelor", afirma surse bancare.
Pe primul trimestru al acestui an, BCR a obtinut un profit net de 62 mil. euro, in crestere cu 9,6% fata de suma corespunzatoare trimestrului I 2006, dupa deducerea unor costuri cu restructurarea de 13 mil. euro. Veniturile nete din dobanzi au crescut cu numai 6,7% fata de aceeasi perioada din 2006, reflectand ingustarea marjelor.
Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste, a anuntat totusi ca asteapta anul acesta de la BCR o crestere a profitului net cu 40% fata de 2006. Peste 10.000 de salariati ai BCR cumuleaza in prezent ceva mai mult de o treime din pachetul de circa 3% din actiunile Erste aflate in proprietatea angajatilor grupului.
Recent, angajatii BCR au subscris circa 30% din titlurile vandute de Erste Bank salariatilor din grup in cadrul programului de fidelizare derulat in acest an. Practic, salariatii BCR au subscris circa 220.000 de titluri, din totalul de 665.000 de actiuni cumparate de toti angajatii grupului austriac, respectiv circa 0,07% din titlurile Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO