Bănci și Asigurări

Maxim istoric pentru numerarul în circulaţie în noiembrie 2020, de 88 de miliarde de lei. Ponderea numerarului în PIB a urcat de la 4,5% în 2008 la cica 8,5% din PIB în 2020

Cash-ul din economie a urcat până la un vârf de aproa­pe 88 mld. lei la finalul lunii noiembrie 2020, după o creş­tere de 19% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă din 2019, după cum arată datele centralizate de BNR.

În termeni nominali, aproximativ 14 mld. lei au intrat în economie în ultimul an.

Faţă de nivelul din octombrie 2020, numerarul în circulaţie s-a majorat în noiembrie cu 1,8 mld. lei (2,1%).

Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), care a răspândit panică şi turbulenţe la ni­vel internaţional, a generat tensiuni şi în domeniul mo­netar, bancar şi financiar, inclusiv cu retrageri mari de nu­me­rar de la bănci. Preferinţa pentru lichiditate este specifică perioadelor de criză.

Bancherii spuneau în anii trecuţi că şi în perioada sărbătorilor de iarnă înregistrau creşteri şi de până la 20-30% ale retragerilor de la bancomate.

Cash-ul a atins maxim după maxim în 2020, tendinţa fiind de accelerare a ritmului de creştere. Faţă de 2008, când primele semne ale crizei economice mondiale prece­dente îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală, cash-ul din economie este de 3,5 ori mai mare.

În raport cu volumul depozitelor în lei ale populaţiei, numerarul în circulaţie reprezenta în noiembrie 2020 mai mult de jumătate, respectiv 60%. Dacă luăm în calcul atât depozitele populaţiei în lei, cât şi cele în euro, numerarul este de circa trei ori mai mic.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.