Bănci și Asigurări

Maturitati mai mari, dobanzi aproape egale

21.08.2003, 00:00 15



Cererea tot mai mare de obligatiuni emise de diverse municipalitati de-a lungul timpului da curaj emitentilor. Mai nou pentru dobanzi care oscileaza in jurul acelorasi nivele emitentii prelungesc maturitatile. si asta desi ar fi trebuit ca dobanda platita sa compenseze intr-un fel blocarea lichiditatilor pe perioade de timp mai mari.



Grupul Banca Comerciala Romana a lansat, miercuri, o emisiune de obligatiuni municipale Deva, in valoare de 58 de miliarde de lei, prima cu o scadenta de cinci ani, fondurile urmand sa fie alocate unui proiect turistic.



Dobanda pe care Primaria Deva o va plati pentru obligatiuni este variabila, mai mare cu doua procente decat media dobanzilor interbancare BUBID si BUBOR la trei luni. Dobanda pentru primul trimestru, calculata dupa aceasta formula, este de 19%. Obligatiunile Timisoara au fost emise in urma cu doua luni pentru o dobanda de 1,8 puncte procentuale peste media dobanzilor interbancare BUBID si BUBOR la trei luni. Maturitatea acestora este doi ani.



Emisiunea de obligatiuni Deva este prima cu un termen mai mare de trei ani lansata in Romania dupa cel de-al doilea razboi mondial, suma imprumutata urmand sa fie rambursata investitorilor in noua rate. Prima rata va fi achitata in aprilie 2004.



"Cred ca aceasta emisiune reprezinta un moment de referinta pentru piata din Romania, care marcheaza intrarea intr-o perioada de maturitate. De-acum incolo va fi mai dificil pentru alte orase sa se finanteze pe o perioada mai mica si fara proiecte de anvergura", a apreciat Dan Bunea, director pentru Piete de Capital in cadrul BCR.



Prezent la lansarea emisiunii, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a aratat ca se observa o crestere “inceata, dar sigura" a acestei piete. "Aceste evolutii nu inseamna neaparat si o crestere imediata a lichiditatii, dar tranzactiile secundare nu vor intarzia sa apara", a spus Farmache.





Banii obtinuti de primaria Deva vor fi utilizati pentru construirea unui ascensor inclinat pe Dealul Cetatii Deva, pe o distanta de 280 de metri, care va fi parcurs in aproape trei minute. Capacitatea cabinei va fi de 17 persoane.



Finalizarea lucrarilor este programata pentru 1 decembrie, iar veniturile pe care Primaria estimeaza sa le obtina din functionarea acestui ascensor se ridica la 200 de milioane de lei lunar.



Perioada de amortizare a investitiei a fost estimata la circa trei ani.



Obligatiunile Deva pot fi achizitionate in perioada 20 august-2 septembrie si vor fi vandute prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea nominala a unui titlu este de un milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO