Bănci și Asigurări

Măsuri de prevedere? BNR mută şase miliarde de euro din depozite la bănci străine în bonduri occidentale

Măsuri de prevedere? BNR mută şase miliarde de euro din depozite la bănci străine în bonduri occidentale

Autor: Claudia Medrega

13.10.2011, 18:13 1811

Banca Naţională şi-a majorat plasamentele în obligaţiuni emise de guvernele şi organizaţiile guverna­mentale străine cu 25 mld. lei (circa 6 mld. euro) în primele opt luni din acest an, diminuându-şi în paralel cu o sumă com­parabilă depozitele constituite la băncile străine.

Astfel, soldul depozitelor plasate la băncile din străinătate s-a înjumătăţit în primele opt luni, ajungând la 16,4 mld. lei (aproape 4 mld. euro), în timp ce sumele investite în obligaţiuni emise de alte state au ajuns la 117,8 mld. lei (27,9 mld. euro), ceea ce reprezintă 75,9% din rezerva interna­ţională totală.

Investiţiile în titlurile de stat străine au fost net superioare pe parcursul întregului interval. BNR pare să fi încercat să se adapteze condiţiilor pieţei şi să obţină randamente superioare din administrarea rezervelor valutare, care au ajuns la 33,6 mld. euro în septembrie şi la acest nivel ridică şi probleme de costuri importante.

Comparativ cu august 2010, soldul depozitelor constituite de BNR a scăzut cu 20,2 mld. lei (5 mld. euro), în timp ce plasamentele în titluri de stat s-au majorat cu 24,3 mld. lei (5,7 mld. euro).

Deciziile privind plasarea rezervei valutare se iau de către Comitetul de administrare a rezervelor internaţionale care funcţionează la BNR. Potrivit propriei strategii, BNR face plasamente în titluri emise de guvernul american, de agenţii guvernamentale sponsorizate de guvernul SUA, de guverne sau agenţii guvernamentale din UE, precum şi de alte guverne care au rating AAA.

De asemenea, pot fi făcute plasamente şi în obligaţiuni emise de instituţii supranaţionale sau chiar private dacă titlurile sunt garantate cu active.

În timp ce banca centrală poate cumpăra obligaţiuni emise de alte state, din considerente prudenţiale nu poate cumpăra direct titluri de stat emise de Ministerul de Finanţe. Chiar dacă băncile centrale, în principiu, nu autofinanţează deficitele bugetare ale propriilor state, Fed, Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană (BCE) au eliminat aceste restricţii odată cu accentuarea crizei financiare şi au cumpărat titluri de stat pentru a stabiliza pieţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO