Bănci și Asigurări

Marjele de dobândă au scăzut în noiembrie 2019 la creditele şi depozitele în lei şi euro. Andrei Rădulescu, BT: Pe termen mediu estimăm apropierea graduală a marjelor de dobândă la lei spre cele înregistrate la euro

Marjele de dobândă au scăzut în noiembrie 2019 la...

Autor: Cristina Bellu

06.01.2020, 10:06 974

Evoluţia marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern va fi influenţată în perioada următoare de deciziile şi semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România), dar şi de evoluţia percepţiei de risc investiţional şi dinamica cererii de credite pe plan intern, consideră analiştii Băncii Transilvania, după ce BNR a publicat recent evoluţia dobânzilor în noiembrie 2019, statisticile indicând scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă în această perioadă.

“Din perspectiva termenului mediu previzionăm apropierea graduală a marjelor nete de dobândă la lei spre cele înregistrate la euro, scenariu susţinut de continuarea procesului de convergenţă nominală şi reală a României spre Zona Euro”, spune Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Datele BNR arată că marja netă de dobândă pentru creditele-depozitele în lei a scăzut în luna noiembrie 2019 cu un ritm lunar de şapte puncte bază la 6,48 puncte procentuale, cel mai redus nivel din aprilie 2018.

“Evoluţia a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de cinci puncte bază la 9,19%(minimul din ianuarie) şi de creşterea ratei de dobândă la depozite cu două puncte bază lună/lună la 2,71% (cel mai ridicat nivel din februarie 2015)“, consideră analiştii Băncii Transilvania.

De asemenea, pe segmentul credite-depozite noi în lei marja netă de dobândă s-a diminuat cu 22 puncte bază lună/lună la 6,27 puncte procentuale în noiembrie - minimul din decembrie 2017, pe fondul declinului ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 18 puncte bază la 9,20% (minimul din iunie 2018) şi majorării ratei de dobândă la depozite cu o dinamică lunară de patru puncte bază la 2,94% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2014).

În ceea ce priveşte marja netă de dobândă pe segmentul credite-depozite în euro, în luna noiembrie 2019 a fost înregistrată o scădere cu două puncte bază raportat la octombrie la 1,97 puncte procentuale (minim istoric).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO