Bănci și Asigurări

Marja de câştig a băncilor pe corporate a încheiat S1/2021 la 3,2 puncte procentuale, iar marja între dobânzile la credite noi şi depozite noi retail este aproape dublă, oscilând între 5 şi 6 puncte

♦ Băncile acordau companiilor în iunie 2021 credite noi în lei cu o dobândă medie de 4,18%, iar în cazul depozitelor noi pentru companii, rata medie anuală a dobânzii a ajuns la 0,98%, marja fiind de 3,20 puncte procentuale ♦ Pe retail dobânda medie la creditele noi era la final de S1 de 6,67%, iar dobânda la depozite ajungea la 1,1%, marja de câştig fiind de 5,57 puncte.

Băncile prezente pe piaţa locală au practicat în pri­mul semestru (S1) din anul 2021 pe seg­men­tul companiilor un ni­vel al marjei de câştig - diferenţa din­tre do­bânda activă la creditele noi în lei şi dobânda pasivă la depozitele cor­porate noi în lei - cuprins între 3 şi 3,51 punc­te procentuale, comparabile cu ni­velurile din primele şase luni din 2020, potrivit BNR.

Luna iunie a venit cu o creştere a mar­jei corporate, până la 3,20 puncte pro­centuale, după ce în luna mai co­borâse până la minimul din S1/2021, de 3,02 puncte procentuale, în timp ce în maximul marjei cor­po­rate din prima jumătate a acestui an, de 3,51 puncte pro­cen­tua­le a fost în ianuarie.

Marja de câştig a băncilor pe segmentul corporate a fost în iunie 2021 uşor peste nive­lurile din vara anului 2020, cu nivelul de referinţă din iulie 2020, de 2,57 puncte reprezen­tând la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, conform datelor BNR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.