Bănci și Asigurări

Marile economii europene dau semne de încetinire, dar există optimism că riscurile vor fi depăşite

Marile economii europene dau semne de încetinire, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2018, 00:05 276

Conflictele comerciale şi turbu­lenţele de pe pieţele emergente îşi pun amprenta asupra evoluţiei celor mai mari economii din Europa.

În Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, după guvern şi marile institute economice, o nouă instituţie îşi reduce estimările de creştere eco­nomică, dând însă asigurări că economia va rămâne stabilă în pofida unor rate mai mici de creştere. În Franţa, institutul naţional de statistică şi-a revizuit în jos estimările de creştere a economiei, a doua ca mărime din Europa, dar a adăugat că PIB-ul ţării ar putea înregistra o creştere mai solidă către sfârşitul anului.

În ceea ce priveşte BCE, banca speră că o creştere a salariilor în regiune o va ajuta să-şi ducă la îndeplinire planul de a nu mai achiziţiona obligaţiuni noi pentru pro­gramul QE până la sfârşitul acestui an în pofida încetinirii comerţului.

O încetinire semnificativă a investi­ţiilor private reprezintă un punct slab pentru economia germană, a anunţat asociaţia bancară BdB, în condiţiile în care aceasta şi-a redus uşor estimarea de creştere a economiei pe 2019, potrivit Reuters.

Asociaţia a anticipat că economia va avansa cu 1,8%, în scădere faţă de proiecţia anterioară de 1,9%, în 2019. Rata estimată de creştere pe acest an este de 1,9%.

Totuşi, Christian Ossig, managing director al BdB, a declarat că riscurile sunt în continuare controlabile şi că economia germană ar trebui să rămână stabilă în pofida încetinirii ratei de creştere de la 2,2% anul trecut.

Ca semn că cea mai mare economie europeană rămâne relativ puternică în faţa riscurilor de ordin comercial, co­men­zile fabricilor germane au înre­gistrat o revenire în august pe fondul unui avans solid a cererii la export de bunuri de investiţii, potrivit Bloomberg.

Comenzile au urcat cu 2% faţă de luna anterioară, peste aşteptările economiştilor.

Cât priveşte Franţa, institutul naţional de statistică al ţării şi-a redus uşor proiecţiile de creştere pentru 2018 la 1,6% de la 1,7%, scrie La Tribune. În pofida unei creşteri aşteptate a puterii de cumpărare, tensiunile de pe scena internaţională ar putea eroda încrederea companiilor.

Institutul se aşteaptă ca PIB-ul să înregistreze o revenire în ultimele două trimestre.

La nivel european, un semn bun pentru economie este creşterea salariilor.

După aproape un deceniu de austeritate şi creştere în stagnare, redresarea economiei a adus sindicatelor şansa de a obţine acorduri salariale mai bune pentru muncitori, iar acestea au profitat: salariile negociate au avansat cu 2,17% în acest an până în trimestrul doi, cea mai puternică creştere pe şase ani şi prima clar peste ţinta anuală de inflaţie a BCE, potrivit Financial Times.

Pentru BCE, această creştere nu putea veni într-un moment mai bun. Creşterea salariilor reprezintă cel mai important factor care ar putea ajuta BCE să-şi atingă ţinta de inflaţie pe termen lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO