Bănci și Asigurări

Marea întrebare în banking pentru 2021: se va prelungi sau nu moratoriul privind amânarea ratelor la credite? BNR le-a cerut ferm băncilor să-şi constituie încă din T4/2020 provizioane pentru a evita pierderi masive şi decapitalizarea în 2021

Marea întrebare în banking pentru 2021: se va prelungi...

Autor: Claudia Medrega

13.11.2020, 00:08 2772

Moratoriul privind amâ­narea ratelor la cre­dite, care a fost aplicat în acest an pen­tru a susţine debitorii per­soa­ne fizice şi companii care au avut probleme financiare din cauza crizei coronavirusului, expiră şi nu este clar dacă va exista sau nu o prelungire a acestui moratoriu, în aceeaşi formă sau în altă variantă, şi în 2021.

În perspectivă, pot apărea pro­ble­me în bilanţurile băncilor dacă unii debitori afectaţi de impactul economic negativ al crizei coronavirusului nu vor reuşi să reia plata creditelor după expirarea păsuirii permise de cadrul le­gislativ. În aceste condiţii, rata NPL poate reveni pe creştere puternică.

BNR a transmis un mesaj ferm tu­tu­ror băncilor din sistem să identifice debi­torii vulnerabili privind rambur­sa­rea cre­di­telor şi să constituie din T/2020 provi­zioane de risc corespunzătoare, pentru a evita even­tuale pierderi masive şi deca­pi­ta­lizarea băncilor în anul 2021, după cum a spus Florin Georgescu, prim-vi­ce­guvernator al BNR, responsabil de su­pra­vegherea bancară.

Unul dintre obiectivele importante la nivelul sistemului bancar românesc este prevenirea creşterii semnificative a creditelor neperformante începând cu luna ianuarie 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debito­rilor persoane fizice şi juridice.

„În condiţiile manifestării actualei cri­ze sanitare, BNR a transmis un mesaj ferm tuturor băncilor din sistem ca, în sco­pul prevenirii creşterii semnificative a creditelor neperformante începând cu luna ianuarie 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debi­torilor per­soane fizice şi juridice stabilite con­form legii din 2020, să nu distribuie divi­den­de pentru anul 2019 şi să discute des­chis cu debitorii pentru a-i identifica pe cei vulnerabili privind ram­bursarea cre­di­telor şi a-şi constitui, din trimestrul IV a.c., provizioane de risc corespun­ză­toare, evi­tându-se astfel even­tuale pier­deri masive şi deca­pitali­za­rea băncilor în anul 2021“, a men­ţio­nat recent prim-vice­gu­ver­natorul BNR.

În perioada crizei financiare şi eco­no­mice precedente, din 2009, unu din cinci credite eşuase în categoria neper­for­mantelor, devenind o problemă ma­joră pentru sistemul bancar, care a înre­gis­trat şi pierderi record. În 2014, ra­ta cre­ditelor neperformante (NPL - non-per­for­ming loans) trecea de 20%, în timp ce acum rata NPL a coborât în jur de 4% din totalul creditelor.

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, a adus în discuţie posibilitatea prelungirii mo­ratoriului de amânare a ratelor ban­care ale românilor şi în 2021, în contex­tul prelungirii consecinţelor economice ne­favorabile determinate de criza coro­na­virusului în special pentru anumite sectoare economice. Însă nu există un proiect concret privind posibilitatea amâ­nării ratelor şi anul viitor. Minis­te­rul Finanţelor şi ban­cherii urmează să aibă discuţii privind varianta mora­to­riu­lui care s-ar putea aplica în 2021, da­că va mai exista un astfel de moratoriu.

Printre problemele de fond avute în vedere de bancheri se regăsesc aria de aplicabilitate a noului moratoriu şi dacă odată cu prelungirea moratoriului de amâ­nare a ratelor şi în 2021 s-ar putea pre­lungi sau nu şi flexibilizarea regle­men­tărilor bancare astfel ca îm­pru­mu­tu­rile amânate să nu fie considerate neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO