Bănci și Asigurări

Management separat, dar nu divizare, pentru asigurari de viata si generale

04.01.2006, 19:18 23

Companiile de asigurare autorizate pana la sfarsitul anului trecut sa practice atat activitatea de asigurari generale, cat si cea de asigurari de viata vor putea administra in continuare un portofoliu mixt doar in conditiile separarii managementului celor doua activitati.

Aceasta prevedere este cuprinsa in Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, adoptata saptamana trecuta de Guvern, in ultima sedinta din anul 2005.

Conducerea celor doua activitati de asigurare trebuie sa fie organizata astfel incat sa se asigure o separare clara intre acestea, arata ordonanta Executivului. In ciuda obligativitatii existentei unei echipe separate de management pentru cele doua tipuri de asigurari, ordonanta nu solicita divizarea unei companii care ofera ambele servicii de asigurare.

In cazul in care legea asigurarilor nu ar fi fost modificata, asiguratorii care vand atat asigurari generale, cat si asigurari de viata ar fi putut ramane fara autorizatie de functionare de la inceputul acestui an. Modificarea Legii 32/2000 era necesara deoarece legea prevedea ca o companie de asigurare nu poate sa practice in acealasi timp cele doua tipuri de activitati.

De asemenea, legea asigurarilor a fost completata prin definirea unor termeni, cum ar fi cel de bancassurace, adica activitatea de distributie a produselor de asigurare complementare produselor oferite de institutiile de credit, desfasurata prin reteaua institutiilor de credit si/sau vanzarea produselor de asigurare si a celor oferite de institutiile de credit prin canale de distributie comune.

Ordonanta mai prevede ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea European, taxa de functionare anuala platita de companiile de asigurare ar putea fi majorata pana la maximum 0,5% din primele brute incasate, fata de maximum 0,3% din incasari, cat este in prezent.

Ordonanta mai prevede ca asiguratorii care vand polite RCA trebuie sa devina membri ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) pana la sfarsitul acestui an. Pana la adoptarea modificarilor legii asigurarilor, doar asiguratorii care practica asigurarea Carte Verde erau obligati sa adere la B.A.A.R.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO