Bănci și Asigurări

Mana Fiscului e tot mai lunga: 23.000 de conturi blocate la o banca mare

Mana Fiscului e tot mai lunga: 23.000 de conturi blocate la o banca mare

Consultantii apreciaza ca noile reglementari vor facilita investigarea evaziunii fiscale, in prezent bancile putand refuza sa divulge informatiile solicitate de Fisc privind soldul conturilor si rulajele prin invocarea secretului bancar (FOTO: Shutterstock)

18.04.2010, 23:09 448

Numai una dintre bancile mari de retail din top zece a primitsolicitari de la Fisc pentru blocarea a 23.000 de conturi inprimele trei luni, dupa ce anul trecut Agentia Nationala deAdministrare Fiscala (ANAF) poprise conturile a peste 100.000 declienti ai bancii.

Fiscul si-a intensificat actiunile de executare silita acontribuabililor cu restante la plata taxelor si impozitelor, pefondul scaderii incasarilor la bugetul de stat, si a pus poprire pezeci de mii de conturi bancare doar in primele trei luni din 2010,potrivit estimarilor ZF efectuate pe baza datelor primite de labanci.

"Popririle primite de la ANAF sunt, ca numar, cam 85% dintotalul popririlor. Pe un cont pot fi mai multe popriri si se poatesolicita, de asemenea, blocarea conturilor mai multor clienti", auexplicat reprezentantii institutiei de credit. Majoritatea bancilornu vor sa faca insa public numarul cererilor de popriri de conturiprimite de la ANAF, invocand secretul bancar.

Reprezentantii Fiscului confirma ca masurile de executare silitaa contribuabililor, inclusiv prin poprirea conturilor bancare, s-auintensificat in ultima perioada.

"A crescut numarul executarilor silite si pentru ca exista totmai multi contribuabili care apeleaza la creditul fiscal inconditiile in care obtin mai greu imprumuturi de la banci. In acestcontext luam toate masurile asiguratorii pentru recuperareadebitelor", a declarat Ion Busuioc, directorul general al DirectieiGenerale Legislatie din ANAF.

Pentru ca firmele care au probleme cu lichiditatile au utilizattot mai mult creditul fiscal, incasarile la buget au ramas pe untrend descedent, deficitul bugetar ajungand la 6 mld. lei (circa1,46 mld. euro) in primele doua luni ale anului.

In acelasi timp, restrangerea consumului si scaderea numaruluilocurilor de munca au pus mai multa presiune asupra veniturilor labuget, incasarile din TVA coborand cu 19% in ianuarie si februariefata de perioada similara din 2009, iar cele din impozitul pesalarii si venituri au coborat cu aproape 8%.

Busuioc sustine ca nu se impune nicio masura asiguratorie asupraunui contribuabil fara sa existe o creanta pe care statul o are derecuperat si ca masura respectiva este ridicata imediat ce debituleste achitat. De asemenea, oficialul ANAF mai spune ca autoritatileintentioneaza sa solicite bancilor sa furnizeze mai des informatiiprivind inchiderea si deschiderea conturilor bancare pentru afacilita astfel descoperirea tentativelor de evaziune fiscala.

In prezent, bancile raporteaza de doua ori pe luna inchiderea sideschiderea conturilor bancare de catre persoane fizice sicompanii, dar odata cu intrarea in vigoare a unor noi modificari laCodul de procedura fiscala raportarile ar putea deveni saptamanale.In varianta noua a Codului de procedura fiscala, ANAF ar puteasolicita de la banci inclusiv soldurile conturilor deschise de unanumit client, precum si rulajele efectuate prin intermediulacestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO