Bănci și Asigurări

Majorarea impozitelor pentru locuinţele folosite ca sedii de firme va majora cu 25% cererea pentru clădirile de birouri

Majorarea impozitelor pentru locuinţele folosite ca...

Autor: Andreea Neferu

13.11.2015, 15:43 4376

Noul sistem de impozitare pentru locuinţele folosite ca sedii de firme, aplicabil de anul viitor, va genera o creştere de circa 25% a cererii pentru spaţiile din clădirile de birouri din România, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate. 

“Majorarea considerabilă a impozitelor îi va determina automat pe proprietari să ridice direct proporţional nivelul chiriei. Practic va fi mult mai avantajos pentru companii să închirieze spaţii în clădirile clasice de birouri decât în apartamente sau vile”, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

Clădirile deţinute de persoane fizice care vor fi utiliate în scopuri de afaceri, precum sedii de firme, vor avea un procent de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca imobilul respectiv să fie reevaluat, construit sau achiziţionat în ultimii cinci ani. În cazul în care construcţia nu este reevaluată, construită sau achiziţionată în ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea clădirii, situaţie în care impozitul poate să depăşească şi de 20 de ori nivelul actual.

“Marea provocare pentru dezvoltatori va fi să construiască spaţii de birouri de dimensiuni mai reduse decât cele dezvoltate până acum, în locaţii cu acces la infrastructură, în special la metrou, sau să le recompartimenteze pe cele deja existente”, afirmă Uzunov.

Regatta Real Estate a fost înfiinţată în 1993 de Eduard Uzunov şi are în portofoliu spre închiriere spaţii în clădiri precum World Trade Center, Nord City Tower sau Floreasca Business Park.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO