Bănci și Asigurări

Majorarea de capital de la BRD, aprobata de actionari

18.12.2002, 00:00 67

Actionarii Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au aprobat ieri majorarea capitalului social prin acordarea a 0,2 actiuni gratuite noi pentru fiecare veche si schimbarea valorii nominale a actiunilor de la 5.000 de lei la 3.000 de lei.
De actiunile noi vor beneficia actionarii inregistrati in data de 20 noiembrie iar splitarea actiunilor in vederea micsorarii valorii nominale va avea loc dupa data de 30 ianuarie.
Sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) care a aprobat majorarea de capital a fost linistita, in ciuda scandalului declansat in urma cu cateva saptamani de convocatorul AGEA.
Atunci, multi investitori si brokeri au dat ordine de vanzare la preturi cu 30 - 40% mai mici decat valoarea normala, punand apoi pierderile pe seama neclaritatii convocatorului.
Pentru ca majorarea sa aiba loc fara probleme de zecimale, BRD a stabilit o procedura mai neobisnuita: actiunile (cu valoare nominala actuala de 5.000 de lei) trebuiau sa fie splitate in actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei, urma acordarea unei actiuni gratuite cu valoarea nominala de 1.000 de lei si apoi regruparea in actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei.
Dupa trecerea datei in care se mai puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de majorare, o parte din investitori s-au grabit sa vanda mult mai ieftin crezand ca actiunile au deja valoare nominala de 3.000 de lei.
Desi BRD a revenit cu precizarile necesare in ziua respectiva, o serie de investitori inregistrasera deja pierderi substantiale si solicitau anularea tranzactiilor.
Urmare a aprobarii majorarii, BRD va avea un capital social mai mare cu aproximativ 700 miliarde lei.
Actiunile BRD au fost suspendate ieri de la tranzactionare ca urmare a desfasurarii AGEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO