Bănci și Asigurări

Majorare de capital cu 2 mil. dolari la RIB

13.05.2003, 00:00 33

Romanian International Bank (RIB) isi va majora capitalul social cu 2 milioane de dolari pana la sfarsitul lunii, reusind sa se incadreze in limitele impuse de banca centrala.
Capitalul bancii va creste astfel de la 264 miliarde de lei, nivelul actual, la 330 miliarde de lei si asta in conditiile in care pana la sfarsitul lunii toate bancile care opereaza in sistemul bancar trebuie sa raporteze un capital social minim de 320 miliarde de lei.
Actionarul principal al bancii, omul de afaceri american Daniel Kendrick Roberts, va mai aduce anul acesta de acasa alt milion de dolari pentru investitii in extinderea si amenajarea retelei de sucursale si pentru finalizarea implementarii unui nou soft bancar.
Conducerea actuala a bancii si actionarii nu considera in acest moment utila extinderea activitatii bancii si in alte domenii conexe cum ar fi cel al asigurarilor sau al leasingului, dar nu exclude intrarea in viitor pe piata asigurarilor.
aa‚¬oCu tot cu preluarea pachetului majoritar de actiuni al RIB dar si cu investitii ulterioare, in care includ si majorarea de capital din aceasta luna, am investit deja in aceasta banca in jur de 10 mil. de dolari. Nu neaparat acum, dar analizam posibilitatea sa investim intr-o companie de asigurariaa‚¬?, a afirmat pentru ZF Daniel Kendrick Roberts.Proprietarul RIB este, incepand din 22 mai 2002, cetateanul american Daniel Kendrick Roberts, presedintele bancii Merchant's Bank of California. El  detine in prezent 99,77% din capitalul bancii, restul actiunilor fiind detinute de o parte din conducerea actuala a RIB. Capitalul social al RIB a fost majorat atunci la 15,8 milioane de dolari. Roberts a platit pentru pachetul majoritar de actiuni in jur de 4, 5 milioane de dolari, la care s-au adaugat 3,2 milioane de dolari sub forma majorarii de capital si a unui imprumut subordonat destinat sprijinirii bancii
Despre planurile de extindere? "Pana acum am reusit sa deschidem 4 noi sucursale si pentru luna mai avem programata extinderea retelei cu alte doua sucursale - in Bucuresti si Iasi. Apoi ne oprim pentru a le punem creste pe acestea. Investitiile din acest an se vor concentra in directia amenajarii retelei de sucursale si a sistemului IT. La gama de produse nu vom mai umbla prea mult ci ne vom concentra pe dezvoltarea celor pe care le avem deja",  a comentat pentru ZF si Ion Ghica, presedintele RIB. Ghica spune ca banca isi va schimba cel mai probabil si numele dar deocamdata actionarul principal nu s-a decis asupra acestuia.La sfarsitul anului trecut banca avea active de aproape 700 miliarde de lei, dupa ce nivelul acestora era de 400 miliarde de lei in momentul preluarii bancii de catre noii actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO